Liečba

Viete správne užívať antibiotiká?

Antibiotiká patria medzi najčastejšie predpisované lieky.

V minulom roku sa na Slovensku spotrebovalo viac ako 5 miliónov balení antibiotík.

Antibiotiká sú lieky zachraňujúce život

Aby však zostala ich účinnosť zachovaná aj pre budúce generácie treba, aby sa s nimi zaobchádzalo správne. Upozorňuje na to kampaň Slovenského spolku študentov farmácie Mesiac správneho užívania antibiotík. Aj keď odporúčania, ktoré verejnosti dáva, majú platiť pri užívaní antibiotík po celý rok.

Podľa posledných prieskumov Európskej únie:

  • 1/2 Európanov nevie, že antibiotiká nie sú účinné na vírusové ochorenia, 
  • 1/3 Európanov nevie, že antibiotiká majú vedľajšie účinky.

Prečo máme užívať antibiotiká zodpovedne?

Z pohľadu jednotlivca, aby sme si zbytočne nezaťažovali organizmus a nebudovali rezistenciu na budúcu antibiotickú liečbu.

Z pohľadu celospoločenského, aby sme zanechali účinnosť antibiotík aj pre budúce generácie.

Rezistencia je stále väčšou hrozbou zdravotníctva a treba ju brať vážne.Zachovať účinnosť antibiotík je zodpovednosťou každého z nás.

Slovensko sa radí v rebríčkoch rezistencie antibiotík na vysoké miesta, a to najmä na baktérie rodu Streptococcus a Klebsiella.

Ako vzniká rezistencia na antibiotiká?

Antibiotiká sú lieky, ktoré ničia baktérie alebo bránia ich rastu, a tým liečia infekcie.

Ide o lieky určené výhradne na bakteriálne infekcie (napríklad na pneumokokový zápal pľúc alebo na stafylokokové infekcie krvi).

Rezistencia na antibiotiká vzniká ako dôsledok nesprávnej a nadmernej konzumácie antibiotík. Citlivé baktérie v organizme účinok antibiotík usmrtí, rezistentné baktérie v organizme, aj napriek podávaniu antibiotík, naďalej rastú a množia sa. Oslabujú nielen organizmus pacienta, ale sa môžu šíriť a spôsobovať infekcie u ľudí, ktorí neužívali žiadne antibiotiká.

na-co-pozor-pri-uzivani-ant

Neužívajte antibiotiká bez lekára!

Alfou a omegou užívania antibiotík je fakt, že ide o lieky určené na liečbu bakteriálnych infekcií!

Väčšinu ochorení dýchacích ciest však spôsobujú vírusy.

Rozhodnutie, o aký druh infekcie ide, je plne v rukách ošetrujúceho lekára.

Skôr než sa teda nezodpovedne rozhodnete naordinovať si svojvoľne zvyšok balenia antibiotík, ktoré vám zostali v lekárničke po predchádzajúcej liečbe, alebo ktoré ste si zohnali od priateľa, mali by ste napríklad vedieť, že :

  • V prípade, že ide o infekčnú vírusovú mononukleózu, ktorá spočiatku môže vyzerať ako angína, vedie podanie antibiotík s obsahom amoxicílinu ku kožnej reakcii.
  • Bakteriálnu infekciu môže potvrdiť test CRP, pre pacientov dostupný dnes už aj v lekárňach, ale ani v tomto prípade nie je vhodné siahať po antibiotikách samovoľne.
  • Existuje veľa druhov antibiotík a ešte väčší počet druhov baktérií, ktoré spôsobujú infekcie. Penicilín, ktorý tak dobre zabral vášmu dieťaťu na angínu, ťažko vylieči Moraxellu prinesenú zo škôlky.
  • Každý druh baktérie je citlivý na iné antibiotiká a aby to mali lekári ešte komplikovanejšie, v rámci jedného druhu baktérií sú rôzne kmene s rozdielnou citlivosťou voči antibiotickej liečbe. V praxi to znamená, že keď nám zabrali antibiotiká na zápal močových ciest prvýkrát, nabudúce nemusí byť liečba tejto infekcie tými istými antibiotikami úspešná.
  • Lekári sa snažia antibiotiká striedať. Predchádzajú tým vzniku rezistencií. Často sa spoliehajú na výsledky kultivácie v laboratóriu, ktoré presne určia pôvodcu infekcie a citlivosť voči jednotlivým antibiotikám.

 

Na čo si dať pozor pri užívaní antibiotík?

Aby bola antibiotiká terapia účinná, treba dodržiavať určité zásady:

  • Dodržiavať správne dávkovanie. Antibiotiká zastavia infekciu len vtedy, ak sú v organizme prítomné v mieste infekcie v určitej koncentrácii. Tú zabezpečuje dávkovanie liekov v pravidelný intervaloch. Preto je potrebné dodržiavať presný predpísaný čas dávkovania liekov.
  • Rešpektujte pokyny v príbalovom letáku liekov. V prípade niektorých antibiotík si treba dávať pozor na konzumáciu určitej stravy, pretože môže prísť k nežiaducim interakciám.
  • Počas užívania antibiotík nepite alkohol.
  • Vyhýbajte sa priamemu slnečnému žiareniu. Antibiotiká môžu spôsobovať kožné reakcie na slnečné svetlo.
  • Niektoré antibiotiká ovplyvňujú účinok iných liekov, napríklad hormonálnej antikoncepcie.
  • V prípade, že vám recept vystavuje lekár, ktorý nemá k dispozícii váš zdravotný záznam, informujte ho, aké lieky užívate. Nezabudnite spomenúť aj prípadné alergie.

Prečo je dôležité užívať celé balenie antibiotík?

Potrebná dĺžka antibiotickej liečby sa väčšinou rovná obsahu jednému, alebo viacerým baleniam antibiotík podľa typu infekcie.

Mnohí pacienti vysadia antibiotiká vo chvíli, keď sa ich zdravotný stav zlepší a príznaky ochorenia sa zmiernia. Na usmrtenie baktérií spôsobujúcich ochorenie je však potrebné dokončiť celú predpísanú liečbu. Jej prerušenie môže viesť k potrebe opakovanej liečby, alebo rozšíreniu rezistencie medzi škodlivými baktériami.

Vývoj nových antibiotík už dlhšiu dobu stagnuje a účinnosť tých, ktoré používame, postupne klesá. Dôvodom je nárast rezistencie, teda odolnosti baktérií, ktoré spôsobujú infekcie. Za týmto nárastom stojí nadmerné predpisovanie antibiotík, rovnako ako aj ich nesprávne užívanie.

Sú však prípady, keď je nevyhnutné antibiotickú liečbu prerušiť. V prípade silných hnačiek, alergických reakcií, alebo opakovaného vracania navštívte svojho lekára, ktorý rozhodne o pokračovaní liečby. Pri antibiotickej liečbe nezabudnite na užívanie probiotík, ktoré pomáhajú predchádzať tráviacim ťažkostiam a posilňujú imunitný systém.

Odbornú kontrolu zabezpečila MUDr. Jana Bendová, PhD., praktická lekárka pre dospelých s atestáciou z posudkového lekárstva a z vnútorného lekárstva, člen výboru Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva.

Zdroj:

Kampaň Slovenského spolku študentov farmácie: Mesiac správneho užívania antibiotík

http://sssf.sk/atb/

Komentáre