(Zdroj foto: Stock.adobe.com)
Vedeli ste, že za zápalom hrubého čreva (kolitídou) môžu byť aj ťažkosti s cievami? Aké sú najčastejšie príčiny kolitídy? Je za zápal hrubého čreva zodpovedná nevhodná strava? Aký lekár sa o vás postará pri zápale hrubého čreva? Na čo si dať pozor, ak ste už starší?
Zápal hrubého čreva vás môže zaskočiť svojím opakovaním – ak ide o chronický zápal. Je dôležité rozlišovať, či vás zápal postihol akútne, čiže krátkodobo, alebo ním trpíte opakovane a dlhodobo – chronicky.
Zápal hrubého čreva a jeho príčiny
Vo vnútri čreva sa nachádza premyslený a dôkladne pracujúci systém – črevná výstelka. Ak sa zapáli, vzniká zápal hrubého čreva. Možnými príčinami bývajú:
Infekcia
Črevnú infekciu môžete dostať aj z pokazeného a nevhodného jedla či vody. Baktérie Campylobacter, Shigella či Salmonella spôsobujú akútny zápal hrubého čreva.
Pseudomembranózna kolitída vzniká kvôli premnoženiu baktérie Clostridium difficile v dôsledku užívania antibiotík. Kým iné baktérie v čreve kvôli antibiotikám hynú, Clostridium sa „dostane k slovu” práve po úhyne svojich súperov. Potrápiť vás môže nielen kým užívate antibiotiká, ale aj po ich doužívaní.
Ischemická kolitída
Zápal hrubého čreva býva spôsobený aj nedostatočným prívodom kyslíka k črevu, ak máte napríklad cievy zúžené aterosklerózou alebo trpíte zápalovým ochorením ciev. Objavuje sa skôr v staršom veku.
Inou príčinou je fibrilácia srdcových predsiení. Ak pri tejto diagnóze neužívate lieky na riedenie krvi, v srdci sa vám môžu vytvárať krvné zrazeniny. Pri odtrhnutí a vycestovaní takejto zrazeniny sa čiastočne alebo úplne upchá niektorá z ciev – môže to byť aj taká, ktorá zásobuje črevo. K nedokrveniu čreva dochádza aj pri kritickom poklese krvného tlaku. Nie vždy je príčina známa.
Ak črevo nemá dostatok kyslíka, vzniká zápal prejavujúci sa bolesťou, horúčkou a hnačkou. V ťažkých prípadoch, ak črevo vôbec nie je zásobované krvou, bez rýchleho zásahu postihnutá časť odumiera.
Chronický zápal hrubého čreva
Ulcerózna kolitída a Crohnova choroba spôsobujú chronický zápal čreva v dôsledku poruchy imunitného systému. Hovoríme im aj nešpecifické zápalové ochorenia čreva.
Alergický zápal hrubého čreva
Alergia na niektoré potraviny môže u vás spustiť črevný zápal. Takouto kolitídou trpia najmä deti.
Divertikulitída
Je typická pre starších ľudí, najmä ak konzumujú málo vlákniny. V čreve sa vytvoria vydutinky – divertikuly, ktoré sa ľahko zapália a vzniká divertikulitída.
Existujú aj rôzne iné príčiny akútneho či chronického zápalu hrubého čreva.
Zápal hrubého čreva – prejavy a príznaky
Pri akútnom aj chronickom zápale hrubého čreva vás potrápia bolesti brucha, kŕče a hnačky, v ktorých môže byť aj prímes krvi alebo hlienov. Niekedy sa pridá aj horúčka, triaška, únava a dehydratácia.
Pri chronických zápaloch čreva nie je nezvyčajné, ak sa vám zapália oči, koža alebo kĺby. Váš imunitný systém vytvára zápal v samotnom čreve aj na miestach, ktoré sú od neho vzdialené.
Ak trpíte spomínanými príznakmi, ktoré sa po istom období opakujú alebo sa nezlepšujú ani po 24 hodinách, navštívte svojho všeobecného lekára.
Ak je bolesť brucha veľmi silná alebo ak sa nezlepšuje ale zhoršuje v priebehu niekoľkých hodín, prípadne ak máte vysokú horúčku alebo príznaky dehydratácie, zabezpečte si lekársku pomoc ihneď.
Ak sa zápal čreva u vás opakuje, všeobecný lekár vás môže odoslať na vyšetrenie k špecialistovi – gastroenterológovi. Chronické ťažkosti nepodceňujte – pri opakujúcich sa hnačkách môže byť časom vaše zdravie podlomené podvýživou, poruchami imunity, u detí poruchami rastu a vývoja.
Niet divu, ak kvôli nečakaným hnačkám prestanete mať radosť z jedla a budete sa báť kamkoľvek ísť. V krajnom prípade vás ťažkosti môžu priviesť až na operačný stôl s akútnymi komplikáciami. Je preto namieste včas vyhľadať odbornú pomoc a liečbu.
Zápal hrubého čreva – rizikové faktory
Aby ste predišli črevnej infekcii, dbajte na kvalitu a hygienu potravín a vody. Rizikové sú nevhodne skladované potraviny, napríklad majonézový šalát, ktorý strávi niekoľko hodín v teple.
Rizikom pre ischemický zápal hrubého čreva sú neliečená fibrilácia predsiení a ateroskleróza. Vaše zdravie je ohrozené, ak máte vysokú hladinu cholesterolu, vysoký krvný tlak, ste fajčiar alebo trpíte cukrovkou.
Rizikovými faktormi pre chronické zápalové črevné ochorenia – Crohnovu chorobu či ulceróznu kolitídu sú: fajčenie, genetické pozadie, život vo vyspelej krajine.
Obranyschopnosť a zdravie čreva si môžete narušiť nevhodnou stravou, nedostatkom vlákniny a nekvalitnými potravinami, najmä polotovarmi a fastfoodovým občerstvením. Ak sa málo hýbete a málo spíte, vaše črevo trpí, hoci to zdanlivo nesúvisí. Výskumy však potvrdzujú, že je to tak.
Zápal hrubého čreva – diagnostika u lekára
S ťažkosťami sa ocitnete zvyčajne najprv u všeobecného lekára. Urobí vám krvné testy a výtery z konečníka, aby zistil prípadnú infekciu. Z krvných testov vidí, aký vplyv má zápal čreva na váš krvný obraz a čiastočne aj stav vášho organizmu. Môže vám odporučiť aj röntgenové alebo ultrazvukové vyšetrenie brucha.
Odborné vyšetrenie vám urobí gastroenterológ. Pomocou prístrojov sa pozrie na vaše črevá a zisťuje, v akom stave sa nachádzajú. V prípade potreby odoberie vzorku čreva a stanoví diagnózy pomocou histologického vyšetrenia. Pre upresnenie diagnózy môže použiť aj špeciálne krvné testy.
K lekárovi si nezabudnite priniesť zoznam všetkých liekov, ktoré užívate alebo ste užívali v poslednej dobe, ak lekár tieto údaje nemá k dispozícii. Osobitnú pozornosť venujte antibiotikám.
Dôkladne si všímajte príznaky – bolesť – či je kŕčovitá, tupá, stupňujúca sa, kedy sa objavuje, či sa zlepší po vyprázdnení, po určitých jedlách, v strese.
Všímajte si vašu stolicu – či je vodnatá, kašovitá, či obsahuje krv, hlien, akej je farby. Ako často sa príznaky objavujú, čo majú tieto situácie spoločné. Pouvažujte, či týmto ťažkostiam predchádzala nejaká iná choroba, cestovanie do cudzej krajiny alebo niečo nezvyčajné. Odmerajte si teplotu, aby ste poskytli lekárovi presné informácie.
Zápal hrubého čreva – liečba u lekára
Liečba záleží od príčiny. Vždy je dôležitý dostatočný prísun tekutín a vhodná diéta. Pri narušených hladinách minerálov a veľkej dehydratácii budete potrebovať infúzie.
Pri infekciách lekár zváži antibiotiká, často je však vhodná len podporná liečba s dostatkom tekutín. Crohnova choroba a ulcerózna kolitída sa liečia protizápalovými liekmi, niekedy je potrebná aj operácia. V niektorých prípadoch sa indikuje biologická liečba. Pri ischemickom zápale hrubého čreva je dôležité, do akej miery je črevo postihnuté.
Pri miernejšom zápale sa črevo zotaví aj pri podpornej liečbe infúziami a antibiotikami. Divertikulitída sa zvyčajne utíši po diéte a antibiotikách. Alergický zápal hrubého čreva vyžaduje odstránenie alergénu zo stravy.
Zápal hrubého čreva – domáca liečba, bylinky, diéta
Vyvarujte sa voľnopredajných liekov na zastavenie hnačky. Môžu vám spôsobiť problémy a predĺžiť aj trvanie zápalu. Nie sú vôbec vhodné, ak máte okrem hnačky aj horúčku a bolesti brucha.
V liečbe si dajte pozor najmä na správnu diétu a dostatočný prísun vhodných tekutín. Podráždené a zapálené črevo vyžaduje upokojenie a veľmi uvážlivý výber potravín. Preto spočiatku obmedzte príjem potravy a neskôr zaťažujte črevo len postupne a podľa toho, ako sa budete cítiť.
Na začiatku sa vyvarujte mliečnych výrobkov a mlieka, ťažkých, mastných, vysmážaných jedál, potravín s vysokým obsahom vlákniny a šupiek.
Z prírodných prostriedkov pri črevných zápaloch môže pomôcť kurkuma či niektoré bylinky. Paline pravej sa pripisuje účinok pri Crohnovej chorobe – pozor však na možnú alergiu. Podobne aloe vera môže byť vhodným doplnkom pri liečbe zápalov čreva. Známou „črevnou“ bylinkou je aj nátržník vzpriamený.
Akékoľvek bylinky však užívajte po porade s lekárom či lekárnikom a nenahrádzajte nimi liečbu odporúčanú lekárom.
Zdravé hrubé črevo – čo nám prospieva? Ako sa o črevo starať každý deň?
Neoddeliteľnou súčasťou nášho hrubého čreva sú obrovské množstvá mikroorganizmov, ktoré v ňom majú svoj domov. Dokážu nás výrazne chrániť, ale je veľmi dôležité, ako sa o ne staráme. Ak nie dobre, premnožia sa tie druhy, ktoré nám škodia.
Ako sa starať o svoje črevá?
- Aspoň desiatimi percentami (hmotnosti, nie objemu) svojej stravy denne nakŕmte svoje prospešné baktérie v čreve. Chutí im zelenina a vláknina. Hrubej vláknine sa však prechodne vyhýbajte v čase aktívneho zápalu čreva.
- Prospešné baktérie majú rady, ak si v noci dobre odpočiniete. Dbajte na pravidelný, zdravý spánkový režim a dostatok nočného odpočinku.
- Črevo profituje aj z vašej fyzickej aktivity. Dostatok pravidelného pohybu, najlepšie na čerstvom vzduchu v každom počasí, vás doslova zocelí a posilní obranyschopnosť vášho čreva.
- Po porade s lekárom zvážte tzv. „time-restricted eating”. Znamená to, že jesť budete len počas 8 hodín z 24, zvyšných 16 hodín vrátane spánku nejete. Výskumy potvrdzujú, že takáto diéta prospieva zdraviu, metabolizmu a chráni pred civilizačnými chorobami.
Spomínanými opatreniami sa staráte nielen o svoje črevo, ale aj cievy. Dodržiavanie týchto krokov sa vám preto vyplatí viacnásobne.
Odbornú kontrolu zabezpečila MUDr. Adriana Šimková, PhD., praktická lekárka pre dospelých, s atestáciou z internej medicíny, členka výboru Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva.
Uvedený text má len informatívny charakter a v nijakom prípade nenahrádza lekárske vyšetrenie či konzultáciu. Zdravotné ťažkosti jednotlivca je nevyhnutné posudzovať v kontexte pridružených ochorení, prebiehajúcej liečby a individuálnych charakteristík jedinca.
Zdroje:
https://www.medicinenet.com/colitis/article.htm
http://www.crohnika.sk/tag/komplementarna-liecba/
Komentáre