Liečba

Antibiotiká a hnačka

V lete je výskyt hnačiek častejší.

„Tam, kam aj králi chodia pešo…“

Vylučovanie je dôležité pre detoxikáciu nášho organizmu. U každého človeka je veľmi individuálne. Pokiaľ jeden človek chodí „tam, kam aj králi chodia pešo“ len dva-tri krát za týždeň, v domácnosti druhého človeka môže byť toaleta jednou z najnavštevovanejších miestností domácnosti.

„Dospelí ľudia môžu mať zdravú stolicu raz alebo viac krát denne. Zväčša ju mávajú v určitom čase, najčastejšie ráno a jej farba a konzistencia závisia od skonzumovanej potravy,“ uviedol gastroenterológ MUDr. Miloš Bubán, primár odborných ambulancií bratislavskej železničnej NsP. Pravidelný rytmus vyprázdňovania môže byť narušený chorobou, ale môže mať aj psychické dôvody.

  • O konzistencii stolice rozhoduje obsah vody. Ak stúpne z normálnych 70-80% na 80–90%, stáva sa stolica neforemnou až vodnatou. Hnačka je bežným prejavom najrôznejších porúch činnosti tráviacej sústavy. Môže mať závažný priebeh a viesť až k fatálnemu koncu.
  • Fyziologická stolica: minimálne 2-3x denne, maximálne 3x denne.  
  • Zápcha: namáhavé vyprázdňovanie tuhej stolice, sprevádzané nepríjemnými pocitmi; menej než 3 stolice týždenne, alebo viac ako 48 hodín medzi dvomi vyprázdneniami.
  • Hnačka:  ide o bežný prejav najrôznejších porúch činnosti tráviacej sústavy s častým vyprázdňovaním riedkej stolice so zvýšenou frekvenciou vyprázdňovania (3-5 krát denne s objemom väčším ako 200 gramov za 24 hodín), neraz  sprevádzaný bolesťami brucha, kŕčmi, plynatosťou, niekedy aj horúčkou.

Hnačka môže mať rôzne príčiny

MUDr. Miloš Bubán o tomto nepríjemnom symptóme ochorenia tráviacej sústavy hovorí: „Skúsenosti s hnačkou vyvolanou zvyčajne nejakou infekciou alebo otravou jedlom má každý človek. Ale mnohí dobre vedia, že riedku stolicu môžu mať pacienti aj pri stresovej záťaži, alebo po konzumácii niektorých jedál (napríklad mlieka), ale aj pri syndróme dráždivého čreva, či divertikulóze, a v týchto prípadoch sa o infekčnú hnačku nejedná.“ Odborník však zdôrazňuje aj fakt, že stále viac ľudí cestuje na dovolenky do exotických krajín. „Tzv. cestovateľská hnačka sa môže objaviť po konzumácii neoverenej a infikovanej stravy, ale aj po kontakte s baktériami, ktoré u nás nie sú bežné. A nesmieme zabudnúť ani na hnačky, ktoré sa môžu vyskytnúť pri liečbe antibiotikami, keď sa liečbou naruší rovnováha baktérií v čreve.“

Hnačky spôsobujú:

  • diétne chyby
  • baktérie, vírusy, prvoky, bakteriálne toxíny, parazity
  • užívanie niektorých liekov – laxatíva (preháňadlá), antibiotiká, antacidá (lieky proti páleniu záhy), diuretiká (lieky na odvodnenie organizmu) a pod.
  • závažnejšie ochorenia tráviaceho traktu
  • rôzne ochorenia (cukrovka – diabetes mellitus, zvýšená činnosť štítnej žľazy – hypertyreóza, niektoré onkologické ochorenia)
  • potravinové alergie
  • nadmerný príjem alkoholu
  • stres a psychické napätie

Antibiotiká a hnačka – hnačky sú najčastejším nežiaducim účinkom používania antibiotík

„Keď začne moja dcéra užívať antibiotiká automaticky dostane hnačky. Pri výbere antibiotík na recept si v lekárni hneď pýtam probiotiká,“ hovorí o svojej skúsenosti s antibiotikami pani Mária.

Hnačky patria k najčastejším nežiaducim účinkom používania antibiotík. Konzumácia antibiotík môže totiž u niektorých ľudí spôsobiť narušenie rovnováhy črevných baktérií.

Pri tomto type hnačiek:

  • nie sú prítomné horúčky, zimnice a triaška,
  • nevyskytujú sa ani kŕče v bruchu, ak tak sú veľmi mierne,
  • počet stolíc za deň nepresahuje 10 a sú bez prímesí.

„Výskumné údaje dokazujú, že hnačky sa častejšie vyskytujú pri podávaní cefalosporínov.  Zápal črevnej sliznice, kolitída, spojený s užívaním antibiotík sa v našich podmienkach vyskytuje zriedka. V týchto prípadoch majú pacienti kŕče v bruchu, vodnatú stolicu, často s prímesou hlienu a krvi. Vyskytujú sa horúčky so zimnicou a triaškou, schvátenosť a dehydratácia. Gastroenterológ nachádza pri kolonoskopii aj typický nález a zodpovedá tomu aj výsledok histologického vyšetrenia. Klostrídiová enterokolitída má takmer vždy charakter nozokomiálnej infekcie. Je spôsobená enterotoxínom anaeróbnej baktérie Clostridium difficile. Rizikovými skupinami sú pacienti so závažnou imuno kompromitáciou, pacienti s nádorovými ochoreniami, AIDS, pacienti s operáciami v brušnej dutine, systémovými ochoreniami spojiva a podobne. Clostridium difficile  sa prenáša medzi pacientmi na jednotkách intenzívnej starostlivosti a chirurgických oddeleniach,“ uviedol MUDr. Bubán.  

  • Nozokomiálna nákaza (alebo aj nemocničná nákaza) je každá infekcia exogénneho alebo endogénneho pôvodu, ktorá vznikla v príčinnej súvislosti s pobytom osôb v  zdravotníckom zariadení. Za nozokomiálnu nákazu sa považuje nákaza, ktorá sa prejavila po určitom časovom pobyte (aspoň 72h) v nemocnici, ale aj po jej opustení.

Tak ako však antibiotiká môžu hnačku spôsobiť, v prípade hnačiek s dokázaným bakteriálnym infekčným pôvodom sa práve antibiotiká používajú na liečbu ochorenia.  

Príznaky hnačky

Pri hnačke nás všeobecne trápi najmä častá riedka až vodnatá stolica, ktorá sa začína náhle a trvá jeden až tri dni. Niekedy sú spolu s plynatosťou prítomné aj kŕče v bruchu a bolesti, dokonca horúčka, alebo aj patologické prímesy v stolici. „Vo väčšine prípadov ide o krátke a ľahké ochorenie. Za dlhodobými hnačkami treba hľadať inú príčinu. Veľkú opatrnosť treba venovať pri hnačke malým deťom a seniorom, pretože pre veľké straty tekutín a minerálov sa v krátkom čase môže prejaviť až dehydratácia organizmu,“ varuje MUDr. Miloš Bubán.

Liečba hnačky

Na liečenie hnačky a zmiernenie jej príznakov užívajú najčastejšie pacienti lieky dostupné v lekárni bez receptu (živočíšne uhlie, lieky proti kŕčom, tzv. spasmolytiká, probiotiká a pod.). „Ak po jednom alebo dvoch dňoch ťažkosti neustúpia, prípadne sa zvýši frekvencia stolíc, alebo sa v stolici objavia krv a hlieny treba ísť k lekárovi, ktorý podľa vyšetrení stanoví ďalší priebeh liečby.“

Gastroenterológ MUDr. Miloš Bubán v čase hnačky odporúča prísnu diétu, dostatok tekutín v podobe vody, čaju, minerálok, prípadne vývarov a bujónov, ktoré nahradia stratené tekutiny a minerály. „Vhodné sú aj tzv. rehydratačné nápoje. Rehydratačný nápoj si môžete urobiť aj sami doma pridaním štvrť lyžičky jedlej sódy, štipky soli a čajovej lyžičky medu či sirupu do 250 ml vody,“ ponúka recept odborník. Po ústupe hnačky môžeme podľa neho postupne a opatrne zaťažovať tráviaci trakt (napr. konzumáciou suchárov, banánov, ryže, zemiakovej kaše). Kým sa funkcia čriev nedá úplne do poriadku samozrejmosťou by malo byť vyhýbanie sa dráždivým a ťažším mastným jedlám. „Tie by sa však mali v dennom jedálničku vôbec mali na našom stole vyskytovať v menšej miere.“

Ako predchádzať vzniku hnačky pri konzumácii antibiotík?

„Najlepšia je prevencia,“ tvrdí MUDr. Bubán. „V prvom rade, ak to nie je nevyhnutné, sa treba vyhýbať zbytočnému podávaniu antibiotík, používať cielenú antibiotickú liečbu na konkrétne baktérie, vyhýbať sa kombinácii antibiotík.“

Ak je však antibiotická liečba potrebná, vzniku hnačky sa dá podľa odborníka predísť konzumáciou  jogurtov so živými kultúrami laktobacilov alebo bifidobaktérií, ktoré normálne žijú v ľudskom čreve. Vhodné je aj užívanie tabliet probiotík, ktoré sú voľne dostupné v lekárni. Probiotiká sú vhodné nielen ako prevencia vzniku nežiaducich účinkov antibiotickej liečby, ale niektoré výskumné štúdie zaznamenali synergický efekt antibiotika a probiotík. Tzn., že probiotikum zlepšilo účinky antibiotika a zabránilo návratu infekcie.

Kedy ísť k lekárovi ?

Ak komplikácie s vyprázdňovaním trvajú viac ako dva dni a hnačky sprevádzajú horúčky, silné kŕče, ak sa v stolici vyskytuje hnis, alebo krv a pociťujeme celkové oslabenie organizmu.

Užitočné rady

  • Hnačka je nákazlivé ochorenie, pri ktorom je dôležitá zvýšená hygiena. Samozrejmosťou by malo byť dôkladné umývanie rúk a častejšia dezinfekcia toalety. V období hnačky sa v spoločnej domácnosti radšej vyhýbajte príprave pokrmov pre ostatných členov domácnosti.
  • Infekcii z potravín sa vyhnete dôslednou prípravou jedál – používaním čerstvých potravín, ich dôkladným čistením pred prípravou, používaním čistého riadu,  dostatočným tepelným spracovaním potravy, okamžitou konzumáciou pripraveného jedla, neskladovaním uvareného jedla.  
  • Pri cestovaní do exotických krajín nejedzte potravu, ktorá sa nedá ošúpať, olúpať, umyť alebo uvariť. Spoľahlivým zdrojom pitnej vody sú iba balené vody s originálnym uzáverom. Rovnako rizikovými sú aj ľad, či zmrzlina z neznámych zdrojov.
  • Nepodceňujte hnačku najmä u starších ľudí a u detí. Pri poruche rovnováhy črevných baktérií im totiž častejšie ako u dospelého zdravého človeka v dôsledku straty väčšieho množstva tekutín hrozí dehydratácia.

 

zdroje:
Erika Žulková, Lucia Hagarová, JLF UK Martin: Hnačky – príčiny, diferenciálna diagnostika
RNDr. Lenka Grycová, Ph.D.: Klostrídiová kolitída – skrytá hrozba súčasnosti?
Gulášová I., Breza J. ml., Riedl I., Bačíková, Z.: Najčastejšie príčiny nozokomiálnych nákaz v zdravotníckych zariadeniach

Komentáre