Vyšetrenia

CRP: Tento test u lekára odhalí zápal v tele

Pri liečbe bakteriálnych infekcií prestávajú zaberať aj veľmi silné antibiotiká, ktoré sú pri niektorých závažných ochoreniach považované za „lieky poslednej záchrany“. Odborníci varujú, že účinok strácajú aj antibiotiká, donedávna považované za účinné pri život ohrozujúcich infekciách. Týka sa to, napríklad, širokospektrálnych antibiotík. Antibiotiká nie je vhodné užívať pri ľahkých, nezhoršujúcich sa ochoreniach, preto ich od lekára tvrdohlavo nepožadujme. Otázka znie, kedy antibiotikám povedať – nie…

Dokázaná infekcia

Antibiotikum má byť predpísané, keď má pacient dokázanú bakteriálnu infekciu. Až deväť z desiatich zápalov horných dýchacích ciest spôsobujú vírusy.

Prechladnutie, pokašliavanie a soplíky, nie sú bakteriálne infekcie, na ne antibiotiká nezaberú. Ak sa antibiotiká neužívajú dostatočne dlho (a v predpísanej dávke), časom sa „vybije“ ich potenciál, a pacient už nemusí byť na dané antibiotikum „pripravený“ – antibiotikum nebude účinkovať, rezistencia bude narastať.

Možnosti liečby sa dokonca výrazne obmedzia, ak je pacient na antibiotikum alergický. Potom ho musí lekár hospitalizovať a dúfať, že baktéria bude citlivá na niektoré injekčné antibiotikum (vo vysokej dávke), alebo na ich kombinácie.

Antibiotiká online

Sú ľudia, ktorí k lekárovi nezájdu. Lieky na predpis si jednoducho bez predpisu objednajú online. Štátny ústav pre kontrolu liečiv apeluje na ľudí, aby boli opatrní pri nákupe liekov cez internet. Lieky z neoficiálnych a anonymných zdrojov môžu byť falšované, a nemusia obsahovať to, čo deklarujú. Navyše, môžu vážne poškodiť zdravie človeka.

Na internete ponúkajú aj neregistrované lieky, alebo také, ktorých predaj nie je cez internet povolený. Ide aj o antibiotiká (Sumamed, Klacid). Na Slovensku môže internetový výdaj zabezpečovať len tzv. kamenná lekáreň, ktorá to oznámi štátnemu ústavu. Zoznam subjektov je uvedený na jeho webovej stránke. Cez internet sa u nás môžu predávať iba registrované voľnopredajné lieky.

Čo je to CRP?

Skratka CRP označuje C-reaktívny proteín. Je to bielkovina, ktorá sa vytvára v pečeni, a ktorej prítomnosť signalizuje akútny zápal. Ak sa CRP nachádza vo zvýšenej miere v krvi, znamená to, že organizmus nešpecificky reaguje na zápal vyvolaný vírusovými, bakteriálnymi alebo mykotickými infekciami, alebo inými stavmi, ako sú imunitné ochorenia, pooperačné stavy, popáleniny, nádory, aktívne reumatické ochorenia, Crohnova choroba atď.

CRP pomáha lekárovi v tom, aby racionálne predpisoval antibiotickú liečbu, čím ochráni pacientov pred nadmerným užívaním antibiotík. Na základe hodnôt CRP lekár rozpozná, či infekciu spôsobili vírusy, alebo baktérie.

Na vírusové infekcie sú totiž antibiotiká neúčinné, nepomáhajú, naopak, môžu škodiť!

Komentáre