Liečba Vyšetrenia

Zápal žíl nie je len kozmetickou záležitosťou

(Zdroj foto: Stock.adobe.com)

Kŕčové žily alebo varixy trápia najmä ženy. Slovanské gény nás navyše predurčujú k problémom so žilami.

Aké príznaky sprevádzajú zápal žíl? Aké sú lieky na zápal žíl? Znamenajú nepekné varixy aj zápal hlbokých žíl? Existujú nejaké bylinky na liečbu zápalu žíl?

Na čo nám slúžia žily?

Žily sú cievy, ktoré privádzajú krv z jednotlivých orgánov späť do srdca. Aby sa krv vplyvom gravitácie nevracala do najnižších častí tela – chodidiel a členkov – a nestagnovala, vo veľkých žilách máme chlopne, ktoré bránia spätnému toku krvi. Návratu krvi pomáhajú aj svaly, ktoré pri pohybe stláčajú žily a majú funkciu pumpy.

Prečo sa vám môžu zapáliť žily?

Ak krv v žilách stagnuje, vyvoláva chronický zápal.  Vznikajú zmeny žilnej steny a chlopní, ktoré prestanú fungovať. Preťažené žily sa rozširujú a pod kožou vznikajú nepekné „metličky“ na nohách alebo vystúpené kŕčové žily – varixy.

Spočiatku sa prejavia pocitom ťažkých nôh, únavou, nepríjemnými pocitmi v nohách či bolesťami. Táto bolesť prejde pri pohybe alebo vyložení nôh.

Kŕčové žily môžu poukazovať na vážnejší problém, akým je chronické venózne ochorenie (CHVO).

Ak sa objavia kŕčové žily, váš lekár vyšetrí hlboký žilový systém, či sa v ňom nenachádza trombóza – krvná zrazenina. Pri vážnych formách CHVO môže vzniknúť vred – otvorená rana. Najčastejšie sa objavuje na predkloní a hojí sa ťažko.

zápal žíl
Zdroj foto: Stock.adobe.com

Zápal povrchových žíl: Príznaky tromboflebitídy

Zápal žíl na nohách môže byť povrchový alebo hlboký.

Zápal povrchových žíl vzniká v 90% prípadov práve v kŕčových žilách – varikoflebitída. K príznakom patria:

  • začervenanie kože,
  • opuch,
  • cilivosť žily na dotyk.

Zapálená žila neskôr vyzerá ako tuhý vystúpený červený povrazec. Obzvlášť nepríjemný je zápal žíl pod kolenom, pretože ho cítite pri každom pohybe. Pri zápale povrchových žíl vám nehrozí embólia.

Zápal hlbokých žíl na nohách: flebotrombóza. Aké má príznaky?

V mnohých prípadoch si nemusíte príznaky ani všimnúť. Do hlbokého žilového systému sa zápal môže rozšíriť z povrchovej žily.

Pri zápale hlbokých žíl je krvná zrazenina (trombus) v žile ako časovaná bomba. Môže sa odtrhnúť a spôsobiť pľúcnu embóliu, prípadne embóliu v iných orgánoch.

Najviac rizikovou oblasťou pre popísanú komplikáciu je trombus lokalizovaný v stehennej žile – čím vyššie, tým pravdepodobnosť uvoľnenia do systémovej cirkulácie narastá.

K najčastejším príznakom zápalu hlbokých žíl patria:

  • opuch a bolesť nôh,
  • poruchy chôdze,
  • v niektorých prípadoch aj horúčka,
  • celková schvátenosť.

Zápal žíl na ruke je menej častý. Ak sa objaví, zvyčajne súvisí s intravenóznou kanylou (je to nástroj, ktorý lekár zavedie do žily na podávanie infúzií). Ak sa kanyla nechá v žile viac ako 3-4 dni, môže spôsobiť zápal.

zápal krčových žíl
Zdroj foto: Stock.adobe.com

Prečo zápal kŕčových žíl trápi najčastejšie ženy?

Nie je úplne jasné, prečo vznikajú kŕčové žily. Veľkú úlohu tu však hrajú naše gény.

Väčšinu pacientov s kŕčovými žilami tvoria ženy. Na vine sú najmä ženské hormóny, ktoré zvyšujú náchylnosť na toto ochorenie. S vekom pravdepodobnosť vzniku kŕčových žíl stúpa.

Ak máte povolanie, pri ktorom dlhodobo stojíte alebo sedíte, pravdepodobnosť ťažkostí so žilami u vás stúpa. Statická poloha, pri ktorej gravitácia tlačí krv proti smeru, akým má v žilách tiecť, z dlhodobého hľadiska predstavuje problém. Krv stagnuje, ľahšie sa zráža a môže vzniknúť zrazenina a následný zápal.

Ak sedenie či státie neprerušujete pravidelne chôdzou alebo cvičením, vaše žily trpia. Problémom je tiež poloha, keď máte nohu ohnutú v ostrom uhle – napríklad pri sedení na zemi na pätách, s nohami zalomenými pod zadkom, prípadne pri sedení s nohou cez nohu.

K vzniku kŕčových žíl môžete prispieť aj nevhodnou stravou s nízkym obsahom vlákniny a fajčením.

Komu najviac hrozí zápal žíl?

Do rizikovej skupiny patríte, ak

  • ste žena,
  • máte vyšší vek,
  • fajčíte,
  • vaša mama zomrela na embóliu,
  • máte sedavé zamestnanie,
  • pijete málo tekutín,
  • denne dlho cestujete autobusom alebo autom,
  • málo sa hýbete,
  • stravujete sa nezdravo.

Diagnostika zápalu žíl u všeobecného lekára a angiológa

Ak máte príznaky zápalu žíl, vyšetrí vás všeobecný lekár. Pri podozrení na zápal hlbokých žíl vám vyšetrí aj krv, nakoľko pri trombóze hlbokých žíl stúpa hladina D-diméru (zvýšená hladina svedčí o nadmernom zrážaní a odbúravaní krvných zrazenín).

Ak je to potrebné, odošle vás na odborné vyšetrenie cievnemu chirurgovi alebo angiológovi. Ten zvyčajne má v ambulancii ultrazvukový prístroj na zobrazenie žíl a toku krvi v nich. Vidí, či sa v žile nachádza trombus, zistí spätný tok krvi a zhodnotí stav a funkciu žíl.

Vyšetrenie je nebolestivé, lekár pri ňom nanesie na nohu gél a sondou skúma žilový systém. Okrem dotyku sondy a počiatočného chladenia gélu nebudete cítiť nič. Toto vyšetrenie sa volá duplexná sonografia, v lekárskej správe ho môžete nájsť pod skratkou DUS.

Liečba zápalu žíl
Zdroj foto: Stock.adobe.com

Liečba zápalu žíl

Zápal povrchových žíl liečime najmä kompresiou – elastickým obväzom alebo kompresnými pančuchami. Neležte v nich však na lôžku – účinné sú najmä pri pohybe, pretože nahrádzajú oslabenú žilovú stenu. Pri pohybe v žile lepšie prúdi krv, čím odstraňujeme príčinu tromboflebitídy.

Lekár vám okrem kompresie môže predpísať masť na zápal žíl. Ňou si postihnuté miesto budete natierať.

Liečba zápalu hlbokých žíl je zameraný na rozpustenie nebezpečnej krvnej zrazeniny, preto budete užívať lieky na riedenie krvi.  Spočiatku vo forme injekcií do podkožia – ich aplikáciu zvládnete aj sami, neskôr budete užívať tabletky.

Ak budete mať tabletky obsahujúce warfarín, bude vám lekár častejšie kontrolovať zrážanlivosť krvi a musíte sa vyhnúť niektorým potravinám.

Dĺžka liečby sa líši a závisí od mnohých faktorov – veku, rozsahu trombózy a podobne. Môže trvať 3-6 mesiacov, u veľmi rizikových pacientov aj doživotne.

Ak máte výrazné kŕčové žily, môže vám lekár odporučiť aj chirurgickú liečbu, pri ktorej postihnutú žilu vyberie alebo ju vyradí z obehu.

Antibiotiká na zápal žíl budete užívať v prípade, ak príčinou alebo komplikáciou zápalu bude bakteriálna infekcia.

Zápal žíl prírodná liečba

Bylinky na zápal žíl pridlho neskúšajte. Mohlo by sa tak stať, že zanedbáte adekvátnu liečbu. Ak ste fanúšikmi prirodzených liečebných metód, iste vás poteší, že veľmi účinná je kompresná liečba s nosením špeciálnych zdravotných pančúch. Ak ju spojíte s dostatkom pohybu a stravou obsahujúcou veľa vlákniny, urobíte svojim žilám dobrú službu a nemusíte do seba „pchať chémiu“.

Prevencia zápalu žíl

  • Jedzte dostatok vlákniny v zelenine a ovocí, otrubách a celozrnných potravinách.
  • Pite dostatok nesladených tekutín.
  • Ak dlho stojíte alebo sedíte, urobte si aspoň raz za pol hodinu prestávku a zacvičte si.
  • Nefajčite.
  • Nenoste príliš dlho topánky na vysokom podpätku.
  • Vyhnite sa sedu s nohou cez nohu.
  • Ak cítite počiatočné príznaky ochorenia žíl, poraďte sa s lekárom.

Odbornú kontrolu zabezpečila MUDr. Adriana Šimková, PhD., praktická lekárka pre dospelých, s atestáciou z internej medicíny, členka výboru Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva.

Zdroje:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/thrombophlebitis/diagnosis-treatment/drc-20354613

http://www.viapractica.sk/index.php?page=pdf_view&pdf_id=473&magazine_id=1

https://zdravoteka.sk/choroby/zapal-zil/

https://www.homolka.cz/nase-oddeleni/11635-kardiovaskularni-program/11635-kardiologie-kar/11697-nase-sluzby/flebotromboza/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/varicose-veins/symptoms-causes/syc-20350643

Komentáre