Liečba

Zápal slepého čreva vás môže ohroziť

(Zdroj foto: Stock.adobe.com)

Keď sa vám zapáli slepé črevo, môže narobiť veľkú šarapatu. Akútny zápal slepého čreva vyžaduje okamžitý chirurgický zákrok. Otáľanie s návštevou lekára vás ohrozuje na zdraví aj na živote.

Viete rozoznať jeho prejavy? Ako sa líši akútny zápal slepého čreva od chronického?

Čo je to slepé črevo?

V skutočnosti je slepé črevo časťou hrubého čreva. Jeho prívesok – apendix – je tenkým výrastkom spojeným so slepým črevom. Keď sa zapáli, tak ľudovo síce hovoríme o zápale slepého čreva, v skutočnosti však ide o zápal apendixu. Túto diagnózu lekári volajú apendicitída.

Slepé črevo sa nachádza v pravej dolnej časti vášho brucha. Nakoľko vyzerá ako červík a trochu sa tak aj správa, môže byť rôzne dlhý a pokrútený. Môže byť uložený netypicky. Napríklad sa môže zasunúť poza črevo dozadu.

Aj samotné hrubé črevo môže byť uložené viac-menej rôzne, a tak sa apendix môže dostávať aj do netypických polôh – napríklad do panvy. Zriedkavo sa môže objaviť aj tzv. vysoké uloženie apendixu – až pod pečeň. Príčina vysokého uloženia býva vrodená.

Úloha apendixu pre naše telo vedcom stále nie je celkom jasná. Ak sa však slepé črevo zapáli, ide o akútny stav a bude vás čakať operácia. V opačnom prípade sa môžete ocitnúť v ohrození života.

Čo spôsobuje zápal slepého čreva?

Zápal slepého čreva vzniká, ak sa zablokuje priechod medzi apendixom a hrubým črevom. Upchať sa môže stolicou, parazitmi, kôstkou z ovocia a podobne. Príčinou môže byť tiež zdurenie lymfatického tkaniva pri infekcii.

Ak sa tenký vchod do/z apendixu upchá, v apendixe môže dôjsť k premnoženiu baktérií, vzniku zápalu a zvýšeniu tlaku. V dôsledku zápalu tkanivo opuchne a tým sa ešte viac upchá vchod/východ z apendixu. Stúpajúci tlak stláča cievy vyživujúce apendix a môže dochádzať k nedostatočnému okysličovaniu apendixu. Tento stav môže viesť k odumretiu tkaniva, jeho prederaveniu a vyliatiu toxického obsahu do brušnej dutiny.

Predstavte si to tak, ako keby uzavreli za plnej premávky cestný tunel na oboch koncoch – naštartované autá budú vytvárať toxické splodiny, bude stúpať napätie a všetci sa budú chcieť dostať von.

zápal slepého čreva-príznaky
Zdroj foto: Stock.adobe.com

Aké sú príznaky akútneho zápalu slepého čreva?

Keď sa vám zapáli slepé črevo, nemusí byť hneď jasné, o čo ide. Ak vaše slepé črevo leží v nezvyčajnej polohe, môžu príznaky pripomínať aj iné ochorenia.

Ak však vaše slepé črevo vzorne leží, či skôr visí, v pravej dolnej časti brucha, môžete pociťovať nasledovné:

  • Bolesť brucha, spočiatku okolo pupka alebo sa môže objaviť v oblasti „okolo žalúdka“. V typickom prípade sa bolesť v priebehu niekoľkých hodín presúva do pravej dolnej časti brucha. Ak sa pohnete, bolesť sa zvýrazňuje, najmä pri otrasoch – chôdzi, kašli, hlbokých nádychoch či kýchnutí. Najlepšie sa pri zápale slepého čreva budete cítiť na boku, s pokrčenými kolenami a ohnutým chrbtom. Pri obličkovej kolike je bolesť stále rovnaká a nezáleží na polohe.
  • Nevoľnosť alebo vracanie.
  • Strata chuti do jedla.
  • Zápcha alebo hnačka. Takisto však môžete mať normálnu stolicu. Ak dôjde k oslabeniu črevnej činnosti kvôli rozšírenému zápalu, nebudú z vás odchádzať stolica ani plyny.
  • Býva prítomná mierne zvýšená telesná teplota od 37 do 38,5 st. Celzia a triaška. Pulz sa zrýchľuje. Ak dôjde k prederaveniu apendixu, teplota býva vysoká. Medzi teplotou v podpazuší a teplotou v konečníku vzniká výraznejší teplotný rozdiel – až 1 stupeň Celzia.
  • Brušná stena môže stvrdnúť.

Môžete, ale nemusíte pociťovať tieto príznaky. U niektorých môže byť bolesť len mierna alebo majú menej časté príznaky alebo rôznu kombináciu uvedeného.

Nemusíte cítiť žiadnu bolesť brucha!

Deti nemusí bolieť slepé črevo na typickom mieste. Môžu ho cítiť hocikde alebo v zriedkavých prípadoch nemusí bolieť nič. U detí sa zápal slepého čreva prejavuje viac zápchou ako hnačkou.

Ak ste tehotná, tak po uplynutí prvého trimestra môžete pociťovať bolesť vo vyšších častiach brucha alebo namiesto brucha vás môže bolieť chrbát či bok. Dôvodom je rastúca maternica, ktorá presúva črevo vyššie.

Pri akomkoľvek netypickom uložení apendixu môžu príznaky pripomínať iné ochorenia – napríklad obličkovú či žlčníkovú koliku, u žien môže pri panvovom uložení pripomínať gynekologické ťažkosti.

Pri bolestiach brucha vždy platí: radšej prísť zbytočne ako neskoro. Zapálené slepé črevo vám môže prasknúť už po 24 hodinách!

Veľmi dôležité je vyšetrenie brucha – jeho prehmatanie, počúvanie či poklepanie na brušnú stenu. Podozrenie na zápal slepého čreva stúpne, ak máte v krvi zvýšenú hladinu bielych krviniek – leukocytov, prípadne CRP. Zapálené slepé črevo býva niekedy viditeľné aj sonograficky, prípadne je možné zobraziť ho CT vyšetrením.

 

Chronický zápal slepého čreva

Patrí k zriedkavým diagnózam. Jeho príznaky bývajú miernejšie a tiež môžu pripomínať iné ochorenia. Chronický zápal slepého čreva sa niekedy prejaví len bolesťami brucha bez ďalších prejavov. Bolesť je obyčajne tupá, najčastejšie sa objavuje v pravej dolnej časti brucha alebo začne okolo pupka a pomaly postupuje k pravej dolnej časti brucha.

Môžete pociťovať aj nechutenstvo, mierne zvýšenie teploty, celkovú únavu a malátnosť. Príznaky sa môžu objavovať a zase vymiznúť. Tieto ťažkosti môžu trvať týždne či roky alebo môžu vyústiť do akútneho zápalu slepého čreva.

Predpokladá sa, že príčinou chronického zápalu apendixu je čiastočné upchatie jeho odstupu od hrubého čreva. Opäť to pripomína uzáver v cestnom tuneli – ale dočasný: je to otravné, ale prejde to. Ak sa to však opakuje, obmedzuje nás to v bežnom fungovaní.

Váš lekár bude zisťovať, či nejde o funkčnú poruchu tráviaceho traktu, zápalové ochorenia čreva, močovú infekciu, cysty na vaječníkoch alebo zápalové ochorenie panvy u žien. Môže vás poslať na vyšetrenie moču, stolice, sonografiu či CT, podľa potreby aj iné.

slepé črevo-liečba
Zdroj foto: Stock.adobe.com

Liečba zápalu slepého čreva

Ak máte podozrenie, že máte zápal slepého čreva, zamierte na chirurgiu. Ak príznaky trvajú dlhšie a objavia sa veľké bolesti či horúčka, radšej volajte rýchlu zdravotnú pomoc.

Neliečte zápal slepého čreva doma. Nejedzte a nepite, pretože možno budete potrebovať operáciu. Vyhnite sa liekom proti bolesti, aby neskreslili výsledky vyšetrení.

Ak sa u vás potvrdí zápal, tak vás prijmú do nemocnice. Lekár zvolí laparoskopickú alebo otvorenú (laparotomickú) operáciu. Po laparoskopickej operácii zostávajú na bruchu len tri drobné jazvičky. Pri laparotomickej ide o jednu dlhšiu jazvu (cca 5-6 cm). Otvorená operácia je potrebná, ak už zápal pokročil alebo ste už predtým podstúpili brušné operácie a môžete mať zrasty vo vnútri brucha.

Chronický zápal slepého čreva sa taktiež rieši chirurgicky.

Prevencia zápalu slepého čreva nie je celkom známa. Dbajte na pravidelné vyprázdňovanie čriev – jedzte stravu s dostatkom vlákniny a pite primerané množstvo vhodných nesladených nealkoholických tekutín. Pravidelne športujte, najlepšie na čerstvom vzduchu.

Čo robiť po operácii?

Po operácii nemôžete približne 24 hodín jesť. Dostanete aj antibiotiká. Ak sa neobjavia komplikácie a začnete časom bez ťažkostí prijímať najprv tekutiny a neskôr aj primeranú stravu, budete môcť ísť domov – obyčajne do týždňa.

Samozrejme, pri každej operácii dochádza k vzniku rany, ktorá nejaký čas bolí, kým sa zahojí.

Je normálne, ak po zákroku budete slabí a unavení aj niekoľko dní. Môžete mať pocit nafúknutého a bolestivého brucha. Taktiež môžete trpieť nevoľnosťou, hnačkou či zápchou alebo bolesťami hlavy. Všetky tieto príznaky v priebehu niekoľkých dní ustúpia. Ak ste podstúpili laparoskopickú operáciu, môžete pociťovať bolesť v ramenách približne do 24 hodín od operácie.

Stehy vám vyberú o 7 – 10 dní, záleží na priebehu hojenia. Už 48 hodín od operácie môžete zašité operované miesto umývať, pokiaľ váš lekár nenariadil inak. Jemne, ale poriadne vysušte a prekryte sterilnou gázou, aby sa stehy nezavadili do oblečenia a zbytočne nedráždili operované miesto. Gázu vymieňajte denne.

Po operácii nejaký čas nedvíhajte nič ťažké, nenamáhajte brušnú stenu. Snažte sa však postupne „rozchodiť“, aby ste predišli vzniku trombózy.

Ak nenastanú žiadne komplikácie, do práce sa môžete vrátiť 1 – 3 týždne od laparoskopickej operácie alebo 2 – 4 týždne od otvorenej operácie.

chronický zápal slepého čreva
Zdroj foto: Stock.adobe.com

Čo nie je normálne po operácii slepého čreva?

Vyhľadajte lekársku pomoc, ak sa po operácii objavia:

  • ťažkosti s dýchaním,
  • vracanie a neschopnosť piť tekutiny,
  • neodchádzajú vám plyny a stolica,
  • príznaky infekcie: stupňujúca sa bolesť, opuch, teplo či začervenanie operačného miesta, červené pruhy vedúce od operačnej rany, hnis vytekajúci z rany, horúčka,
  • uvoľnenie stehov či kovových klipov, otváranie operačnej rany,
  • presakovanie jasnočervenej krvi cez obväz priložený na rane,
  • príznaky tromboembolickej choroby – bolesť v lýtku, za kolenom, v stehne či slabinách, začervenanie či opuch nohy alebo slabiny.

Uvedený text má len informatívny charakter a v nijakom prípade nenahrádza lekárske vyšetrenie či konzultáciu. Zdravotné ťažkosti jednotlivca je nevyhnutné posudzovať v kontexte pridružených ochorení, prebiehajúcej liečby a individuálnych charakteristík jedinca.

Odbornú kontrolu zabezpečila MUDr. Adriana Šimková, PhD., praktická lekárka pre dospelých, s atestáciou z internej medicíny, členka výboru Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva.

 Zdroje:

https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=ug3573#targetText=Your%20recovery%20time%20depends%20on,a%20drain%20in%20your%20incision.

https://www.catmedia.sk/radiologia/files/pdf/20-1-2013/r6.pdf

https://www.medicalnewstoday.com/articles/312123.php

https://www.slovenskypacient.sk/zapal-slepeho-creva-priznaky-diagnostika-liecba/

https://www.healthline.com/health/chronic-appendicitis#treatment

https://www.ulekare.cz/clanek/zanet-slepeho-streva-934

https://www.emedicinehealth.com/appendicitis/article_em.htm#what_tests_do_doctors_use_to_diagnose_appendicitis

https://emedicine.medscape.com/article/773895-overview#a6

http://www.solen.sk/index.php?page=pdf_view&pdf_id=7000

Komentáre