Liečba Prevencia

Poznáte príznaky zápalu pažeráka?

Ak vás opakovane trápi nepríjemný pálivý pocit v oblasti krku alebo sa vám potrava vracia späť do hrdla, možno trpíte zápalom pažeráka. Aké má zápal pažeráka príznaky? Ako sa lieči? Ovplyvní zápal pažeráka strava? Fungujú na zápal pažeráka bylinky?

Čo je pažerák a na čo nám slúži?

Pažerák, lat. ezofagus, je trubica, ktorá spája hltan a žalúdok. Je súčasťou tráviacej sústavy. Je dlhý 25 – 28 cm, tvorí ho svalovina a vnútorná výstelka – sliznica. Zvlhčuje a zohrieva potravu pred vstupom do žalúdka. 

Aké má zápal pažeráka príčiny? 

Zvyčajnou príčinou zápalu pažeráka je častý reflux (spätný návrat) kyseliny zo žalúdka. Stáva sa to pri poruche zvierača oddeľujúceho pažerák od žalúdka. Kyselina poškodzuje zvnútra bunky pokrývajúce pažerák a spôsobuje zápal. Zápal ďalej ničí výstelku pažeráka. 

Lekári návrat kyseliny zo žalúdka do pažeráka označujú reflux. Ak je častý, spôsobuje GERD – gastroezofágovú refluxovú chorobu. Dlhodobo neliečená GERD spôsobuje vredy, jazvenie až zúženie pažeráka, ktoré si vyžaduje akútnu lekársku pomoc.

Zápal pažeráka môžu spôsobiť aj niektoré lieky – proti bolesti, antibiotiká, chlorid draselný alebo niektoré lieky proti osteoporóze.

U detí sa môže objaviť eozinofilný zápal pažeráka. Je spôsobený imunitným systémom po nejakom podnete – napríklad sóji, mlieku, vajciach či arašidoch. Je možné, že sa na ňom podieľa aj alergia na rôzne pele.

Zriedkavou príčinou zápalu pažeráka môže byť infekcia.

Príznaky zápalu pažeráka

Ak trpíte GERD, zrejme poznáte typické pálenie v oblasti dolnej časti hrudníka, resp. hornej časti brucha, v strede. Ľudovo mu hovoríme pálenie záhy. Aké ďalšie príznaky môžu sprevádzať zápal pažeráka?

  • ťažkosti s prehĺtaním
  • bolesti pri prehĺtaní, bolesti hrdla
  • návrat potravy až do hrdla, pocit kyslosti a kyslý zápach z úst
  • zachrípnutý hlas
  • bolesti na hrudníku zhoršujúce sa po najedení
  • nevoľnosť
  • vracanie
  • bolesti v hornej časti brucha (epigastrium)
  • kašeľ, častejšie zápaly pľúc
  • nechutenstvo 

Musíte veľmi opatrne posudzovať bolesti na hrudníku, pretože pri infarkte môžu byť veľmi podobné. Ak popri bolestiach či tlaku na hrudníku cítite napríklad náhlu slabosť, ťažkosti s dýchaním, potenie, bolesť nereaguje na bežné lieky, ktoré užívate proti zápalu pažeráka, ak máte pokles krvného tlaku a zrýchlený pulz, ak bolesť nenadväzuje a nesúvisí s jedením, radšej ihneď vyhľadajte lekársku pomoc.

Rovnako vyhľadajte lekára, ak príznaky trvajú viac ako niekoľko dní, ak vás obmedzujú v príjme potravy či tekutín alebo máte aj horúčku či bolesti svalov a hlavy. 

Diagnostika zápalu pažeráka

Ak máte príznaky zápalu pažeráka, obráťte sa na svojho všeobecného lekára. Ten vás môže poslať na odborné vyšetrenie špecialistovi – gastroenterológovi.

vyšetrenie žalúdka u lekára
Zdroj foto: Stock.adobe.com

Na stanovenie diagnózy je dôležitá anamnéza. Lekára zaujímajú vaše choroby, alergie, užívané lieky, choroby v rodine, priebeh vašich ťažkostí a, samozrejme, aj vek. Všímajte si bolesť či pálenie, či nadväzuje na jedlo, ktoré potraviny ju vyvolávajú, ako dlho trvá, čo vám pomáha, či bolesť súvisí so zmenami polohy. Zamerajte sa aj na iné príznaky, ako sú ťažkosti s prehĺtaním či návrat kyslého obsahu do hrdla alebo úst.

Gastroenterológ sa dokáže priamo do vášho pažeráka pozrieť endoskopom pri vyšetrení nazývanom gastrofibroskopia. Zobrazí nielen pažerák, ale aj žalúdok. Nie je populárnym a obľúbeným vyšetrením, ale jej prínos sa nedá nahradiť iným vyšetrením. 

Pred vyšetrením musíte byť nalačno, iná špeciálna príprava nie je potrebná. Šesť hodín pred vyšetrením nejedzte a 4 hodiny nepite a nežujte žuvačku. Niekoľko dní pred vyšetrením si musíte dať urobiť aj odbery krvi zamerané na zrážanie a krvný obraz. 

Ak užívate lieky na riedenie krvi (proti zrážaniu krvi), poraďte sa o ich užívaní dostatočne dlho pred vyšetrením s lekárom, ktorý vám ich nasadil (internista, kardiológ a podobne). Je na jeho posúdení, kedy a či lieky pred vyšetrením vysadiť. 

Ako prebieha gastrofibroskopia?

Samotné vyšetrenie trvá približne 10 minút. Lekár vám do hrdla a následne cez pažerák až do žalúdka či dvanástnika zavedie ohybnú hadicu s priemerom približne 0,8 cm. Nebojte sa zvracania – keďže budete nalačno, nie je čo zvracať. 

Je ale možné, že endoskop vyvolá dávivý reflex a bude vás chvíľu napínať. Aby bolo vyšetrenie znesiteľnejšie, pred zavedením endoskopu vám do úst sestrička nastrieka znecitlivejúci sprej. Nemusíte sa za reflex hanbiť, endoskopista je na to zvyknutý. Pomôže, ak sa snažíte hadicu prehltnúť.

Kamera so svetlom na konci hadice (čiže v tej časti, ktorú vám lekár zavádza do žalúdka) umožňuje dôkladné prezeranie sliznice a odhalenie porúch. Pri podozrivých nálezoch lekár bezbolestne vezme vzorku tkaniva na histologické vyšetrenie (biopsia).

Histologické vyšetrenie robia laboratóriá, na výsledok si počkáte niekoľko dní až týždňov. Aj pri samotnom vyšetrení však endoskopista vidí zmeny, podľa ktorých dokáže diagnózu stanoviť a nasadiť príslušnú liečbu.

Ak ste do hrdla dostali sprej na znecitlivenie, po vyšetrení ešte aspoň pol hodiny nejedzte.

Liečba zápalu pažeráka

Liečba závisí od príčiny, ktorá zápal pažeráka vyvolala. 

Infekčný zápal pažeráka, ktorý je veľmi zriedkavý, môže za istých okolností vyžadovať liečbu antibiotikami. Zápal pažeráka môžu spôsobiť aj plesne, najmä u onkologických pacientov. Lieči sa antimykotikami.

Eozinofilný zápal pažeráka sa lieči podobne ako potravinová alergia – vylúčením potraviny, ktorá zápal vyvoláva. Vo väčšine prípadov je to pšenica, menej mlieko. Ďalej sója, orechy, vajcia či ryby. U alergiológa je možné podstúpiť testy na konkrétne alergény. 

Už samotné vylúčenie problematických potravín často zlepší stav aj histologický nález. Ak nestačí, lekár môže dieťaťu odporučiť inhibítory protónovej pumpy, podobne ako pri GERD. Pri nedostatočnom účinku môže lekár predpísať kortikoidy, antihistaminiká či v komplikovaných prípadoch biologickú liečbu. 

Pri zápale pažeráka kvôli GERD vám lekár predpíše lieky neutralizujúce alebo znižujúce tvorbu žalúdočnej kyseliny. Najčastejšie sú to antacidá alebo inhibítory protónovej pumpy. Môžu vplývať na vstrebávanie a účinok iných užívaných liekov, preto ich nezabudnite spomenúť aj iným lekárom, ktorí vás liečia na iné choroby.

Operácia pri zápale pažeráka, bylinky na zápal pažeráka

Ak je účinok takejto liečby nedostatočný, lekár vám môže navrhnúť operáciu. Jej cieľom je zabrániť spätnému toku kyseliny zo žalúdka do pažeráka.

Sú na zápal pažeráka vhodné bylinky? Priaznivci alternatívnej medicíny odporúčajú napríklad rumanček či sladké drievko. Najmä sladké drievko však reaguje s mnohými liekmi, preto sa pred užívaním byliniek či prírodných prostriedkov poraďte o ich vhodnosti s lekárom. 

zdravé potraviny pre správne fungovanie pažeráka
Zdroj foto: Stock.adobe.com

Zápal pažeráka – strava: čo nemôžem jesť pri zápale pažeráka?

Ak vás trápi zápal pažeráka kvôli GERD, možno ste si sami všimli, že niektoré potraviny vám nerobia dobre. Nevhodné sú najmä:

  • alkohol
  • kofeín
  • čokoláda
  • mentolové potraviny
  • rajčiny, citrusy
  • cesnak, cibuľa
  • rôzne druhy korenia

Komplikácie zápalu pažeráka

Zápal pažeráka a rakovina nemajú od seba tak ďaleko, ako by sa mohlo zdať. Pri dlhodobom zápale vznikajú v pažeráku zmeny sliznice. Tie môžu byť prvým krokom aj k rakovine pažeráka.

Vredy, jazvenie a zúženie pažeráka sú ďalšími veľmi nepríjemnými následkami dlhodobého neliečeného zápalu. Môžu obmedziť váš príjem potravy či dokonca tekutín. 

Prevencia zápalu pažeráka

Ak trpíte GERD, môžete určitými opatreniami zmierniť príznaky a tým aj zápal pažeráka. Čo robiť?

  • Po jedle si nelíhajte, aspoň pol hodiny seďte, stojte alebo sa prechádzajte.
  • Vyhnite sa dráždivým potravinám uvedeným vyššie a tým, ktoré konkrétne u vás vyvolávajú nepríjemné príznaky.
  • Nejedzte naraz veľké porcie, najmä nie tučné jedlá.
  • Nefajčite.
  • Udržiavajte si zdravú telesnú hmotnosť.

Odbornú kontrolu zabezpečila MUDr. Adriana Šimková, PhD., praktická lekárka pre dospelých, s atestáciou z internej medicíny, členka výboru Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva.

Zdroje:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/esophagitis/symptoms-causes/syc-20361224

https://www.healthline.com/health/esophagitis#treatment

Zdroj fotiek: Stock.adobe.com

Komentáre