Liečba Prevencia

Typický či atypický? – zápal pľúc a jeho podoby

(Zdroj foto: Stock.adobe.com)

Diagnóza „zápal pľúc“ vystraší väčšinu z nás. Je to ochorenie, ktoré neradno podceňovať. V niektorých prípadoch môže prebiehať mierne, iných ohrozuje na živote.

Kedy je dôvod na obavy?

Ktorá baktéria spôsobuje typický zápal pľúc najčastejšie?

Aký je to atypický, čiže „studený“ či „suchý“ zápal pľúc?

Čo je to zápal pľúc?

Zápal pľúc postihuje tkanivo pľúc. Vo vnútri pľúc sa nachádzajú drobné vzduchové vačky, kde prebieha intenzívna výmena odkysličenej krvi za okysličenú. Pri zápale sa vačky môžu plniť zápalovou tekutinou, kvôli ktorej sa do nich nedostáva dostatok vzduchu.

Príčinou infekčných zápalov pľúc môžu byť vírusy, baktérie, huby či parazity. Najviac prípadov spôsobujú práve baktérie, najčastejšie Streptococcus pneumoniae, ľudovo pneumokok alebo hemofil, teda Haemophilus influenzae.

Čo je typické pre typický zápal pľúc?

Pri typickom zápale pľúc bývajú prítomné výrazné príznakyvysoké teploty, triaška, výrazný kašeľ s produkciou hlienu, celková slabosť, únava, bolesti kĺbov a svalov, strata chuti do jedla. Človek v tomto prípade vyzerá na prvý pohľad chorý.

Môže byť prítomná bolesť na hrudníku či chrbte, niekedy môže bolieť okolie ramena či kľúčnej kosti. Môžete mať aj zrýchlený dych a pulz. Váš lekár počúvaním pľúc zvyčajne zistí charakteristické príznaky. V krvných testoch a na RTG vyšetrení sa ukáže zápal.

Zdroj foto: Stock.adobe.com

Atypický zápal pľúc je studený a suchý

Túto podobu zápalu pľúc spôsobujú nie celkom typické baktérie – najčastejšie mykoplazmy či chlamýdie. Na rozdiel od bežných baktérií, tieto sa dostávajú dovnútra našich buniek. Táto vlastnosť je vlastná vírusom, preto sa tieto baktérie nazývajú atypické.

Príznaky sú často nevýrazné a môžu pripomínať skôr bežné prechladnutie. Môže a nemusí byť prítomná zvýšená teplota – preto názov „studený“ zápal pľúc. Pretrváva suchý kašeľ – preto názov „suchý“ zápal pľúc. Bývajú prítomné aj bolesti hrdla či hlavy.

Atypický zápal pľúc a vyrážky môžu tiež súvisieť. Vyrážky na koži môžu byť vonkajším prejavom zápalu prebiehajúceho vo vnútri. Niekedy sa môže infekcia prejaviť aj príznakmi na kĺboch.

Vírusový zápal pľúc

Niekedy sa medzi atypické radia aj vírusové zápaly pľúc. Rovnako ako pôvodcovia, aj príznaky a liečba atypického, vírusového zápalu pľúc sa líšia od typického.

Vírusový zápal pľúc spôsobený chrípkou sa prejavuje veľmi podobne ako chrípka. Ak trpíte chrípkou a váš stav sa ani po 2-3 dňoch nelepší, upozornite na túto skutočnosť svojho lekára!

Atypický zápal pľúc – príznaky
Zdroj foto: Stock.adobe.com

Ako váš lekár môže diagnostikovať zápal pľúc?

V bežných prípadoch pri podozrení na zápal pľúc absolvujete klasické vyšetrenie u lekára – popočúva vás a urobí celkové vyšetrenie vášho tela. Môžete tiež očakávať odber krvi alebo odobratie vykašlaného hlienu do nádobky. U starých ľudí nemusia byť príznaky výrazné, ale môže byť prítomná zmätenosť.

Pri atypickom zápale pľúc nie sú prítomné výrazné príznaky. Tieto môžeme podceniť aj my, pretože sa necítime veľmi chorí. Spoľahlivos sa dá diagnostikovať až po vyhodnotení röntgenových snímok po RTG vyšetrení hrudníka.

Pokiaľ so zápalom pľúc poputujete do nemocnice, vyšetrení môže byť viac. Môžete sa stretnúť s meraním hladiny kyslíka v krvi, keď vám na prst pripnú široký štipec. Ten sa volá pulzný oxymeter. Pomocou tohto bezbolestného vyšetrenia lekár vidí, ako ste na tom s okysličením. Podľa vývoja ochorenia možno budú potrebné ešte iné vyšetrenia, ktoré určí váš lekár.

Vírusový zápal pľúc je tvrdým orieškom aj pre lekára

Osobitný problém môže predstaviť vírusový zápal pľúc. Najčastejšie sa s ním môžeme stretnúť pri pandémii chrípky. Chrípka má veľmi podobné príznaky ako zápal pľúc, preto sa pri epidémii myslí na samotnú chrípku a ťažko sa odlišuje už vzniknutý zápal pľúc.

Ak ide o zmutovaný vírus, môžeme sa dostať do výrazného ohrozenia zdravia. Prejavuje sa to tak, že sa náš stav zhoršuje a máme ťažkosti s dýchaním. V týchto prípadoch je potrebná hospitalizácia v osobitnom režime.

Zdroj foto: Stock.adobe.com

Kedy vás hospitalizujú?

Pokiaľ dlhodobo vás trápia aj iné ťažkosti a ochorenia – máte problémy s imunitným systémom, užívate chemoterapiu, trpíte inými ochoreniami pľúc a podobne – môže byť potrebná starostlivosť pľúcneho lekára. Taktiež sa to deje, ak štandardná liečba neúčinkuje dostatočne rýchlo alebo ak ide o komplikovaný a/alebo ťažký priebeh ochorenia. V takýchto prípadoch je zvyčajne potrebný pobyt v nemocnici a podávanie antibiotík do žily. Pobyt v nemocnici je potrebný približne u dvoch z desiatich pacientov.

Ako sa prejavuje zápal pľúc u detí?

U bábätiek aj vážne ochorenia nemusia vyzerať dramaticky. Ak máte bábätko, zbystrite pozornosť, ak je apatické, nechce jesť alebo sa rýchlejšie než inokedy odpája od prsníka či fľašky a zaspáva alebo je, naopak, nepokojné. U malých detí môže byť niekedy ťažké odlíšiť zápal priedušiek od zápalu pľúc a pomôže až RTG vyšetrenie.

 

Zdroj foto: Stock.adobe.com

Liečba zápalu pľúc liekmi

Zápal pľúc je vo väčšine prípadov spôsobený baktériami. Je však rozdiel, či trpíte typickým zápalom pľúc alebo jeho atypickou formou.

Ich liečba je odlišná, hoci antibiotiká sa užívajú v oboch prípadoch. Baktérie spôsobujúce atypický zápal sa však skrývajú vo vnútri buniek a tam niektoré skupiny antibiotík neprenikajú vôbec alebo len ťažko a v nedostatočných množstvách.

Váš lekár starostlivo zváži, či je potrebné podávanie antibiotík. Pri ťažšom zápale pľúc sa niekedy nevyhneme užívaniu dvojkombinácie antibiotík (každý liek z inej rady antibiotík).     

Osobitným problémom býva zápal pľúc získaný v nemocnici. Môžu ho spôsobovať baktérie, ktoré sú odolnejšie voči antibiotikám než baktérie, ktoré kolujú v bežnom prostredí. V takom prípade často musia byť nasadené tzv. rezervné antibiotiká – teda také druhy, ktoré sú vyhradené pre veľmi odolné baktérie.

Pri vírusových zápaloch pľúc môžu byť v niektorých prípadoch potrebné antivirotiká.

Zdroj foto: Stock.adobe.com

Pomôže vám dostatok tekutín

Nevyhnutnou súčasťou liečby je dostatočné množstvo tekutín, ktoré pomáhajú skvapalniť hlien a uľahčiť jeho vykašliavanie. Taktiež prispievajú k lepšej distribúcii a účinku liekov v našom tele. Môžete zvoliť obyčajnú vodu, minerálku alebo čaj. Vyhnite sa však ťažkým kofeínovým nápojom a sladeným vodám. Veľmi priaznivo pri infekčných ochoreniach pôsobia aj polievky – najlepšie domáci vývar z mäsa a zeleniny.

Pre uľahčenie vykašliavania zvykne lekár odporúčať aj mukolytiká – napríklad vhodné bylinkové sirupy alebo napríklad sirupy či lieky s obsahom ambroxolu. Ak trpíte horúčkou, môžete užívať aj lieky proti horúčke.

Pri užívaní akýchkoľvek liekov sa poraďte so svojím lekárom, ktorý je informovaný o všetkých vašich liekoch aj ochoreniach.

Zostaňte v posteli

Popri liekoch však nezabúdajte dopriať telu nevyhnutný odpočinok. Máte totiž oslabený organizmus a vaše telo si oddych „vyžiadalo“ týmto spôsobom. Preto je vašou úlohou pomôcť mu zvládať infekciu a vytvoriť mu všetky vhodné podmienky na uzdravenie. Ležte, oddychujte a spite. Naučte sa vnímať signály, ktoré vaše telo vysiela.

Ak patríte k starším vekovým skupinám, v rámci prevencie zvážte očkovanie proti pneumokokovi a chrípke. Očkovanie proti pneumokokovi je súčasťou povinného očkovania od roku 2009. Ak ste teda v súčasnosti starší ako 10 rokov, povinne očkovaní nie ste.

V nijakom prípade sa bez porady s lekárom nespoliehajte na samoliečbu. Oddialenie alebo neužívanie riadnej antibiotickej alebo odporúčanej antivirotickej liečby môže v niektorých prípadoch spôsobiť veľmi vážne komplikácie až smrť.

Zdroj foto: Stock.adobe.com

Kedy zápal pľúc nespôsobuje infekcia?

Zápal pľúc môže byť spôsobený aj inými príčinami než infekciou. Vyskytuje sa častejšie napríklad u ľudí s gastroezofageálnym refluxom. Kyslý obsah zo žalúdka sa môže vdýchnutím dostávať do priedušnice a odtiaľ do pľúc, kde spôsobuje zápal. Okrem toho môže zápal pľúc spôsobiť cudzie teleso v dýchacích cestách alebo rôzne chemikálie.

So zápalom pľúc sa nezahrávajte a pri podozrení vyhľadajte lekára radšej zbytočne ako neskoro. Ak vám predpíše antibiotiká, užívajte ich zodpovedne a dôsledne. Nepodceňujte ani pokojový režim.

Komplikáciami sú najviac ohrození starí ľudia, novorodenci a veľmi malé deti, ľudia s poruchami imunity, ochoreniami pľúc či inými chronickými ochoreniami, ľudia so zápalom pľúc získaným v nemocnici. Veľká väčšina pacientov sa však, našťastie, zo zápalu pľúc úplne uzdraví.

Uvedený text má len informatívny charakter a v nijakom prípade nenahrádza lekárske vyšetrenie či konzultáciu. Zdravotné ťažkosti jednotlivca je nevyhnutné posudzovať v kontexte pridružených ochorení, prebiehajúcej liečby a individuálnych charakteristík jedinca.

 

Odbornú kontrolu zabezpečila MUDr. Adriana Šimková, PhD., praktická lekárka pre dospelých, s atestáciou z internej medicíny, členka výboru Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva.

Zdroje:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/pneumonia

https://mediweb.hnonline.sk/spravy/aktualne/pozor-na-zapal-pluc-rocne-mu-podlahne-asi-2-000-pacientov

https://www.healthline.com/health/mycoplasma-pneumonia#treatment

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15744-pneumonia-atypical-walking-pneumonia

http://www.remedia.cz/Clanky/Prehledy-nazory-diskuse/Pneumonie-jako-vecne-tema-pro-ambulantni-praxi-i-specializovana-pracoviste/6-F-j6.magarticle.aspx

https://www.healthline.com/health/pneumonia/effects-on-body#5

https://www.webmd.com/lung/walking-pneumonia#1

Komentáre