Liečba Prevencia

Zápal trojklanného nervu spôsobuje kruté bolesti

(Zdroj foto: Stock.adobe.com)

Ak ste o zápale trojklanného nervu len počuli, no nezažili ste ho, máte dôvod na radosť z každého dňa. Kruté bolesti môže spustiť aj obyčajný úsmev. 

Prečo a kedy vzniká zápal trojklanného nervu?

Ako sa dá liečiť zápal nervov v hlave?

Čo majú spoločné zuby a zápal trojklanného nervu?

Čo je trojklanný nerv

Trojklanný nerv zabezpečuje citlivosť ústnej dutiny, zubov a nosovej dutiny. Taktiež má na starosti pohyblivosť niektorých svalov tváre. Aj vďaka trojklannému nervu napríklad môžeme žuť.

Patrí k hlavovým nervom. Vychádza zo zadnej lebečnej jamy a pokračuje v troch vetvách. Odtiaľ pochádza aj jeho názov – trojklanný. Prvá vetva ide očnicou, druhá hornou čeľusťou a tretia sánkou.

príznaky - zápal trojklanného nervu
Zdroj foto: Stock.adobe.com

Príznaky zápalu trojklanného nervu

Ak vás postihne zápal trojklanného nervu, jeho príznaky spočívajú hlavne v krutej, dych vyrážajúcej záchvatovitej bolesti tváre. Bolesť je ostrá, neznesiteľná, extrémne silná. Bolieť vás môže čelo, okolie očí, nosa, zuby či uši.

Nárazy bolesti počas záchvatu sú veľmi krátke, pripomínajú šľahnutie a sú prerušované úsekom bez bolesti. Môžu však nasledovať rýchlo po sebe. Bolesť postihuje tie časti vašej tváre, kadiaľ prebieha poškodená vetva nervu. V typickom prípade sa objavuje len v jednej polovici tváre. Niekedy je zapálená len jedna vetva, inokedy viac.

Pri záchvate môžete pociťovať kŕče žuvacích svalov, poruchy citlivosti tváre či jazyka, bolesti zubov či prínosových dutín.  Popri tom môžete pociťovať napätie v bruchu, smӓd a podráždenosť. Niekedy je postihnutá polovica tváre začervenaná a objaví sa zvýšená tvorba slín.

Niet divu, ak sú pre vás bolesť  a ostatné príznaky silným stresom, ktorý vám bráni normálne fungovať.

Samotný záchvat vám môže spustiť aj minimálny dotyk, prievan, nadmerná fyzická záťaž či chladné počasie. Polovica pacientov má takzvanú spúšťaciu zónu. Je to ohraničená oblasť tváre či úst. Jej podráždením môže dôjsť k spusteniu záchvatu.

V začiatkoch ochorenia býva postihnutá jedna z vetiev, no pri nedostatočnej liečbe sa bolestivá oblasť môže rozšíriť. Medzi záchvatmi ste bez bolestí.

Typicky sa záchvat môže objaviť vtedy, keď sa dotknete líc alebo čela, keď rozprávate, prežúvate alebo prehĺtate. Preto pri výrazných ťažkostiach bez adekvátnej liečby môže dochádzať k výraznému úbytku telesnej hmotnosti alebo dehydratácii.

Príznaky zápalu trojklanného nervu
Zdroj foto: Stock.adobe.com

Príčiny zápalu trojklanného nervu

Ako všetko v našom tele, aj nervy sa môžu zapáliť. Príčiny zápalu trojklanného nervu môžu byť rôzne a niekedy neznáme.

Zápal nervov v hlave môže byť spôsobený útlakom. Na nervové vlákno môže tlačiť cieva pri prechode cez úzke otvory lebky. Niekedy je príčinou útlak spôsobený nádorom. Vzniknutý tlak spôsobuje poškodenie nervového obalu a odhalenie nervových vlákien. Poškodený nerv je náchylnejší na podráždenie. Organizmus na poškodenie reaguje zápalom.

Okrem útlaku môže byť príčinou napríklad vírusová infekcia – zápal trojklanného nervu môže byť komplikáciou pásového oparu. Ten je spôsobený herpetickým vírusom, ktorý sa v detstve prejavuje vo forme ovčích kiahní.

Taktiež sa zápal trojklanného nervu môže objaviť v súvislosti so sklerózou multiplex alebo inými autoimunitnými ochoreniami. Poškodenie nervu môže spôsobiť aj úraz. Veľmi často sa však nezistí príčina zápalu.

Neuralgia, čiže bolesť nervu, je veľmi nepríjemnou skúsenosťou. Iste vás preto zaujíma, či sa dá zápalu vyhnúť. Všetko záleží na príčine.

Zápal trojklanného nervu vždy konzultujte s lekárom, aby mohol stanoviť jeho príčiny. Od nich sa potom odvíjajú aj liečebné a preventívne opatrenia, aby nevznikol ďalší záchvat.

Zápal trojklanného nervu sa objavuje obyčajne až u ľudí po štyridsiatke. Ako rizikový sa ukazuje aj vysoký krvný tlak.

Pozor na klimatizáciu a prievan

Hoci sa často stáva, že sa príčina záchvatov nezistí, skúste sami odsledovať, čo záchvat spúšťa.

V zásade by ste sa mali chrániť pred prievanom, chladom a vetrom. V lete si dajte veľký pozor na klimatizáciu, ktorá je zdrojom chladu a taktiež môže záchvat spustiť.

Vyhnite sa aj extrémnej fyzickej záťaži, no samozrejme, do svojho života zaraďte pravidelnú primeranú a vhodnú fyzickú aktivitu. Tá pomôže posilniť váš imunitný systém, aby ste neboli náchylní napríklad na oslabenie organizmu a následný vznik pásového oparu. Ten vás taktiež môže potrápiť zápalom trojklanného nervu.

Ak u vás zápal trojklanného nervu sprevádza autoimunitné ochorenia, dbajte na ich dôslednú liečbu.

Ak sa u vás objaví pásový opar, vyhľadajte lekára kvôli včasnej liečbe. Tá môže zabrániť komplikáciám, ako je práve zápal trojklanného nervu.

Niektoré zdroje uvádzajú aj súvislosť neuralgie trigeminu a umelého sladidla aspartám. Pre istotu sa mu vyhnite.

Taktiež sa vyhnite kofeínu, ktorý môže v niektorých prípadoch prispieť k vzniku záchvatov.

zápal trojklanného nervu a zuby
Zdroj foto: Stock.adobe.com

Trojklanný nerv a zuby

Zuby sú s trojklanným nervom priamo prepojené prostredníctvom jeho druhej a tretej vetvy. Tieto dve vetvy prechádzajú hornou a dolnou čeľusťou a vetvia sa až k zubom. Zápal trojklanného nervu preto so zubami úzko súvisí a môže sa prejaviť bolesťami aj v oblasti zuboradia. Najviac obyčajne trpia stoličky, a to bez ohľadu na príčinu zápalu.

Zuby za zápal trojklanného nervu nie sú priamo zodpovedné, ale zápal nervu sa bolesťami zubov môže prejavovať. Niekedy sa stáva, že zubársky zákrok spustí tzv. atypickú bolesť tváre.

Môžu si to odniesť oči, uši a v atypickom prípade aj krk

Ak pri zápale trojklanného nervu pociťujete krutú bolesť oka, vedzte, že samotné oko vás nebolí. Bolesť v skutočnosti spôsobuje prvá vetva trojklanného nervu, ktorá je v blízkom okolí oka. Pritom vás bolí aj čelo, ktoré táto vetva taktiež inervuje.

Bolesti uší vás môžu omylom priviesť k otorinolaryngológovi. Je to v prípade, ak sa zapáli tretia vetva, ktorá inervuje aj sánku. Preto zároveň pociťujete bolesti dolných zubov.

Existuje aj atypická bolesť tváre, keď môžete pociťovať bolesti v hornej časti krku a na šiji. Bolesť v takom prípade nebýva ostrá. Skôr je pálivá, tupá či kŕčovitá. Zvykne sa objavovať po zubárskych zákrokoch.

Oblasť bolesti nie je vymedzená tak jednoznačne ako v prípade typickej neuralgie trigeminu. Pri atypických bolestiach tváre okrem toho existuje súvis so psychikou chorého. Tento stav je zložitejší na diagnostiku.

 

Diagnostika zápalu trojklanného nervu
Zdroj foto: Stock.adobe.com

Diagnostika a liečba zápalu trojklanného nervu patrí do rúk neurológa. Je potrebné, aby vylúčil poškodenie trojklanného nervu napríklad v dôsledku útlaku nádorom. Niekedy sú potrebné aj ďalšie vyšetrenia u zubára či otorinolaryngológa. Závisí to od príznakov a prejavov.

Lekár vás môže poslať na vyšetrenie magnetickou rezonanciou, kde sa mu zobrazí mozog a jeho časti. Toto vyšetrenie je nebolestivé. Samotné vyšetrenie trvá cca 20 minút.

Ako prebieha liečba?

Vždy pred začatím liečby je najdôležitejšie stanoviť príčinu ťažkostí. Od tej sa odvíja samotná liečba.

V liečbe záchvatov bolesti trojklanného nervu vám klasické lieky proti bolesti nepomôžu. Taktiež silné lieky proti bolesti – opiáty – spôsobujú skôr celkový útlm pacienta než útlm samotnej bolesti.

Preto vám neurológ v liečbe môže predpísať  lieky proti epilepsii, ktoré na záchvaty bolesti trojklanného nervu účinkujú. Takýmto liečivom môže byť karbamazepín alebo aj iné zo skupiny antiepileptík.

Je dôležité si uvedomiť, že tieto lieky nezmierňujú bolesť pri záchvate. Ich cieľom je znížiť počet záchvatov – najlepšie tak, aby sa už žiaden neobjavil. Napriek tomu, ak sa objaví, bolesť je rovnako silná. V prevencii záchvatov býva však tento liek účinný.

Niekedy je možné pristúpiť k blokáde nervu. Ide o podanie injekcie s anestetikom do blízkosti čeľustného kĺbu alebo cez otvorené ústa do blízkosti hltanovej mandle. Nie je to prerušenie nervu, ktoré v minulosti bolo vykonávané. Pri prerušení nervu totiž dochádzalo nielen k strate citlivosti tváre, ale mohlo dôjsť aj k vzniku neznesiteľných bolestí, ktoré už nebolo možné ničím ovplyvniť.

Ak vám nezabrala ani najsilnejšia kombinácia najvyšších možných dávok liekov, môže vám lekár navrhnúť aj operáciu. Vykonávať ju bude neurochirurg. Zase záleží na príčine, či a aký zákrok je vo vašom prípade možný.

Ak je príčinou poškodenia trojklanného nervu útlak cievou, môže sa vykonať operácia, pri ktorej dochádza k otvoreniu lebky a vloženiu malej platničky medzi cievu a nerv. Jej úlohou je zabrániť poškodzovaniu a dráždeniu nervu. Okrem tohto typu operácie existujú aj iné druhy zákrokov.

V liečbe atypických bolestí tváre sa využívajú tricyklické antidepresíva.

liečba zápalu – biolampa
Zdroj foto: Stock.adobe.com

Alternatívna liečba zápalu – biolampa

Vo všeobecnosti výrobcovia biolampy uvádzajú, že polarizované svetlo môže pomáhať pri zápale trojklanného nervu. Názory odborníkov sú v tomto smere však často skeptické. Podľa niektorých biolampa funguje, podľa iných nie. Ak máte možnosť, skúste si biolampu požičať a sami si overiť jej účinnosť.

Nervom prospieva dostatok vitamínov zo skupiny B. Snažte sa preto mať pestrý jedálniček s dostatočným obsahom potrebných vitamínov. Ak to nedokážete zabezpečiť, môžete skúsiť užívanie vitamínových doplnkov.

Pri liečbe neuralgie môžete tiež skúsiť hrejivú kapsaicínovú náplasť. Obsahuje výťažok zo štipľavej papričky, je teda prírodnou alternatívou.

Priaznivci alternatívnej medicíny môžu skúsiť akupunktúru, ktorá určitému percentu pacientov môže pomôcť. Nevyužíva sa pri akútnom záchvate a ak, tak sa ihly pichajú do nebolestivej polovice tváre.

Ak ste zažili bolesť trojklanného nervu, určite konzultujte svoj stav s odborníkom. Ten vás vyšetrí a navrhne vhodnú liečbu. Nespoliehajte sa na informácie z internetu či od laických známych, aby ste neohrozovali svoje zdravie a kvalitu života. Každý pacient je jedinečný a aj podobné príznaky u dvoch rôznych pacientov môžu znamenať rôznu príčinu, a teda aj liečbu.

Uvedený text má len informatívny charakter a v nijakom prípade nenahrádza lekárske vyšetrenie či konzultáciu. Zdravotné ťažkosti jednotlivca je nevyhnutné posudzovať v kontexte pridružených ochorení, prebiehajúcej liečby a individuálnych charakteristík jedinca

Odbornú kontrolu zabezpečila MUDr. Adriana Šimková, PhD., praktická lekárka pre dospelých, s atestáciou z internej medicíny, členka výboru Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva.

Zdroje:

http://www.solen.sk/pdf/a29d11923afc29b045183de86ed38adb.pdf

https://primar.sme.sk/c/4117215/bolesti-tvare-neuralgia-trigeminu.html#ixzz5ye3LLEFJ

https://sk.medixa.org/choroby/zapal-trojklanneho-nervu

https://www.ninds.nih.gov/disorders/patient-caregiver-education/fact-sheets/trigeminal-neuralgia-fact-sheet

https://www.brainandlife.org/articles/does-trigeminal-neuralgia-cause-pain-in-the-eyes/

http://www.solen.sk/pdf/a29d11923afc29b045183de86ed38adb.pdf

https://www.schill.sk/kedy-mozu-za-podrazdeny-trojklanny-nerv-zuby

https://www.aans.org/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Trigeminal-Neuralgia

 

Komentáre