Čo nejesť a nepiť pri antibiotikách

Posted · Add Comment

To, čo ovplyvňuje účinok väčšiny perorálnych antibiotík, je jedlo a tekutiny. Pri niektorých antibiotikách, môže súčasný príjem jedla a antibiotík, predĺžiť vstrebávanie lieku, a tým znížiť maximálne hladiny liečiva v tele, preto sa odporúčajú užívať nalačno. Sú však aj antibiotiká, ktoré pre zaistenie optimálnej absorpcie potrebujú potravu, preto sa majú užívať tesne po jedle alebo s jedlom. Užitie po jedle môže tiež zmierniť žalúdočné ťažkosti.

Vhodnosť kombinácie antibiotík s alkoholom zaujíma pacientov rovnako, ak nie viac, ako vzťah potravy k antibiotikám. Ako to teda je? V podstate, u väčšiny antibiotík, nebola potvrdená interakcia s alkoholom. Existuje však zopár výnimiek.

Antibiotiká, ktoré sa s alkoholom „neznesú“

Prvým je liek Entizol (metronidazol), kde sa striktne zakazuje alkohol počas liečby, dokonca aj najmenej 48 hodín po ukončení liečby, kvôli riziku tzv. antabusového efektu (tento efekt sa využíva v liečbe alkoholizmu). Entizol brzdí enzým, ktorý odbúrava toxický produkt alkoholu – acetaldehyd, čím dochádza k hromadeniu acetaldehydu, ktorý vyvoláva symptómy ako bolesti hlavy, zvracanie, nevoľnosť, závrate, sťažené dýchanie až kolapsové stavy pri požití veľkého množstva alkoholu. O tom, či ide pri metronidazole skutočne o pravidlo, sa ale odborníci prú. Niektorí tvrdia, že nie je spojitosť medzi antibiotikom, pitím a vedľajšími efektmi dostatočne podložená. Odporučenie nepiť na tento typ liečiv teda naďalej platí. Podobnú reakciu spôsobuje aj alkohol v kombinácii s Biseptolom a niektorými injekčnými cefalosporínovými antibiotikami.

Iná skupina antibiotík, pri ktorých určite nepite, sú tetracyklíny (Doxybene, Doxyhexal, Deoxymykoin). Alkohol totiž zvyšuje činnosť pečeňového enzýmu, ktorým sa odbúrava doxycyklín – urýchli sa rozklad liečiva, takže sa pri zvyčajnej dávke nedosiahnu potrebné terapeutické koncentrácie antibiotika.
Existuje i niekoľko ďalších typov antibiotík, na ktoré by sa nemalo piť, vrátane tinidazolu, linezolidu a erytromycínu. Pri nich sú ale tieto prepojenia veľmi dobre známe, takže lekári svojich pacientov varujú.
Zostáva nám potom ešte dlhý zoznam ďalších antibiotík, ktoré sa môžu s alkoholom „mixovať“. Samozrejme, tým, že sa pripijete/opijete, si pri uzdravovaní nepomôžete. Naopak, budete unavení a dehydratovaní, ale nepôjde o interakciu medzi antibiotikom a alkoholom v tele.
Pretože je spektrum antibiotických prípravkov rozmanité, nedá sa všeobecne poukázať na potraviny a nápoje, ktorých konzumácii je nutné sa vždy v čase antibiotickej liečby vyvarovať. Každé antibiotikum môže byť ovplyvnené inou zložkou jedálnička, ktorá je schopná rôznymi mechanizmami ovplyvniť osud antibiotika v našom tele. Častokrát, výsledkom vzájomného pôsobenia, býva zníženie účinnosti liečby alebo zvýšenie výskytu niektorého z nežiadúcich účinkov.

Na tieto potraviny si dajte určite pozor

V prípade doxycyklínu, dokáže súčasný príjem mliečnych výrobkov a antibiotika znížiť účinnosť liečiva o 10-30%. Túto schopnosť nemá iba vápnik, ale aj iné kovy ako horčík, zinok, železo či hliník.

Preto je dobré, okrem mliečnych výrobkov, vyhnúť sa aj príjmu multivitamínových doplnkov či minerálkam, a aj niektoré džúsy obsahujú vysoký obsah vápnika. Odporúča sa aspoň 2-3 hodinový odstup medzi užitím antibiotika a spomínaných kovov. Medzi takéto antibiotiká patria tetracyklíny, konkrétne doxycyklín (Deoxymykoin, Doxybene, Doxyhexal) a chinolóny (Abaktal, Cifloxinal, Ciplox, Ciprofloxacín, Ciphin, Ciprinol, Ciprolon, Medociprin, Gyrablock, Nolicin, Medofloxine, Ofloxin, Prixina, Zanocin).

V priebehu terapie antibiotikami zo skupiny tetracyklínov (napr. doxycyklín) a fluorochinolónov (napríklad ciprofloxacín, norfloxacín, ofloxacín), by ste mali venovať pozornosť mlieku a mliečnym výrobkom. Pri súčasnej konzumácii mlieka a mliečnych výrobkov s niektorým z vyššie uvedených antibiotík dôjde ku zníženiu jeho vstrebania, a tým výrazne klesne účinnosť liečby. V priebehu liečby nie je nutné mlieko a mliečne výrobky úplne vynechať, iba dodržať najmenej 2 – 3 hodinový odstup od podania antibiotika.
V liečbe prípravkom s obsahom kotrimoxazolu (Biseptol), ktorý slúži pri liečbe bakteriálnych infekcií, je vhodné vylúčiť kyslé potraviny, ako citrusové plody a šťavy z nich, a vysoké dávky vitamínu C. Konzumácia väčšieho množstva týchto potravín, by mohla zvýšiť výskyt nežiadúcich účinkov. Tieto lieky je dobré podávať po jedle, a zapíjať alkalickou minerálnou vodou, pokiaľ nie je určené inak.
Ľubovník bodkovaný, buď ako súčasť doplnkov stravy, či bylinného čaju, zvyšuje aktivitu pečeňových enzýmov, a tak môže významne skrátiť dobu účinku a celkovú účinnosť makrolidových antibiotík (s obsahom klaritromycínu, či azitromycínu). V priebehu liečby týmito antibiotikami, nie je vhodné konzumovať ľubovník v žiadnej forme.

Pri liečbe antibiotikami, je nevyhnutné, dbať na pokyny vášho lekára/lekárnika, dodržiavať lekárom nastavený interval medzi jednotlivými dávkami antibiotika, a rešpektovať jeho užívanie vo vzťahu k jedlu (nalačno, po jedle, s jedlom). Nikdy by ste nemali prerušovať alebo predčasne ukončovať liečbu antibiotikami bez konzultácie s lekárom a lekárnikom i napriek zdanlivému zlepšeniu zdravotného stavu alebo vymiznutiu príznakov ochorenia. Môže totiž u vás prísť k zníženiu účinnosti antibiotík.

Zdroje: www.veda-a-technika.eurozpravy.cz, www.tvojlekarnik.sk a www.viscojis.cz

Autor: Mgr. Tatiana Juríková

ZDIEĽAJTE ČLÁNOK S PRIATEĽMI