To, čo ovplyvňuje účinok väčšiny perorálnych antibiotík, sú jedlo a tekutiny. Pri niektorých antibiotikách môže súčasný príjem jedla a antibiotík, predĺžiť ich vstrebávanie, a tým znížiť maximálne hladiny liečiva v tele. Odporúčajú sa preto užívať nalačno.
Sú však aj antibiotiká, ktoré pre zaistenie optimálnej absorpcie potrebujú potravu, preto sa majú užívať tesne po jedle alebo s jedlom. Užitie po jedle môže tiež zmierniť žalúdočné ťažkosti.
Vhodnosť kombinácie antibiotík s alkoholom zaujíma pacientov rovnako, ak nie viac, ako vzťah potravy k antibiotikám. Ako to teda je? V podstate, u väčšiny antibiotík, nebola potvrdená interakcia s alkoholom. Existuje však zopár výnimiek.
Antibiotiká, ktoré sa s alkoholom „neznesú“
Prvým je liek Entizol s účinnou látkou metronidazol, kde sa striktne zakazuje alkohol počas liečby. Dokonca aj najmenej 48 hodín po ukončení liečby, kvôli riziku tzv. antabusového efektu (tento efekt sa využíva v liečbe alkoholizmu) sa zakazuje pitie alkoholu.
Entizol brzdí enzým, ktorý odbúrava toxický produkt alkoholu – acetaldehyd, čím dochádza k hromadeniu acetaldehydu. Ten vyvoláva bolesti hlavy, zvracanie, nevoľnosť, závrate, sťažené dýchanie až kolapsové stavy pri požití veľkého množstva alkoholu.
O tom, či ide pri metronidazole skutočne o pravidlo, sa odborníci prú. Niektorí tvrdia, že nie je spojitosť medzi antibiotikom, pitím alkoholu a vedľajšími efektmi dostatočne podložená. Odporučenie nepiť na tento typ liečiva teda naďalej platí. Podobnú reakciu spôsobuje aj alkohol v kombinácii s Biseptolom a niektorými injekčnými cefalosporínovými antibiotikami.
Iná skupina antibiotík, pri ktorých určite nepite, sú tetracyklíny (Doxybene, Doxyhexal, Deoxymykoin). Alkohol totiž zvyšuje činnosť pečeňového enzýmu, ktorým sa odbúrava doxycyklín – urýchli sa rozklad liečiva, takže sa pri zvyčajnej dávke nedosiahnu potrebné terapeutické koncentrácie antibiotika.
Existuje i niekoľko ďalších typov antibiotík, na ktoré by sa nemalo piť, vrátane tinidazolu, linezolidu a erytromycínu. Pri nich sú ale tieto prepojenia veľmi dobre známe, takže lekári svojich pacientov varujú.
Zostáva nám potom ešte dlhý zoznam ďalších antibiotík, ktoré sa môžu s alkoholom „mixovať“. Samozrejme, tým, že sa pripijete/opijete, si pri uzdravovaní nepomôžete. Naopak, budete unavení a dehydratovaní, ale nepôjde o interakciu medzi antibiotikom a alkoholom v tele.
Pretože je spektrum antibiotických prípravkov rozmanité, nedá sa všeobecne poukázať na potraviny a nápoje, ktorých konzumácii je nutné sa vždy v čase antibiotickej liečby vyvarovať.
Každé antibiotikum môže byť ovplyvnené inou zložkou jedálnička, ktorá je schopná rôznymi mechanizmami ovplyvniť osud antibiotika v našom tele. Častokrát, výsledkom vzájomného pôsobenia, býva zníženie účinnosti liečby alebo zvýšenie výskytu niektorého z nežiadúcich účinkov.
Na tieto potraviny si dajte určite pozor
V prípade doxycyklínu, dokáže súčasný príjem mliečnych výrobkov a antibiotika znížiť účinnosť liečiva o 10-30 %. Túto schopnosť nemá iba vápnik, ale aj iné kovy ako horčík, zinok, železo či hliník.
Preto je dobré, okrem mliečnych výrobkov, vyhnúť sa aj príjmu multivitamínových doplnkov či minerálkam, a aj niektoré džúsy obsahujú vysoký obsah vápnika. Odporúča sa aspoň 2-3 hodinový odstup medzi užitím antibiotika a spomínaných kovov.
Medzi takéto antibiotiká patria tetracyklíny, konkrétne doxycyklín (Deoxymykoin, Doxybene, Doxyhexal) a chinolóny (Abaktal, Cifloxinal, Ciplox, Ciprofloxacín, Ciphin, Ciprinol, Ciprolon, Medociprin, Gyrablock, Nolicin, Medofloxine, Ofloxin, Prixina, Zanocin).
V priebehu terapie antibiotikami zo skupiny tetracyklínov a fluorochinolónov, by ste mali venovať pozornosť mlieku a mliečnym výrobkom.
Pri súčasnej konzumácii mlieka a mliečnych výrobkov s niektorým z vyššie uvedených antibiotík dôjde ku zníženiu jeho vstrebania, a tým výrazne klesne účinnosť liečby.
V priebehu liečby nie je nutné mlieko a mliečne výrobky úplne vynechať, iba dodržať najmenej 2 – 3 hodinový odstup od podania antibiotika.
V liečbe prípravkom s obsahom kotrimoxazolu (Biseptol), ktorý slúži pri liečbe bakteriálnych infekcií, je vhodné vylúčiť kyslé potraviny, ako citrusové plody a šťavy z nich, a vysoké dávky vitamínu C.
Konzumácia väčšieho množstva týchto potravín, by mohla zvýšiť výskyt nežiadúcich účinkov. Tieto lieky je dobré podávať po jedle, a zapíjať alkalickou minerálnou vodou, pokiaľ nie je určené inak.
Ľubovník bodkovaný, buď ako súčasť doplnkov stravy, či bylinného čaju, zvyšuje aktivitu pečeňových enzýmov, a tak môže významne skrátiť dobu účinku a celkovú účinnosť antibiotík s obsahom klaritromycínu, či azitromycínu. V priebehu liečby týmito antibiotikami, nie je vhodné konzumovať ľubovník v žiadnej forme.
Pri liečbe antibiotikami, je nevyhnutné, dbať na pokyny vášho lekára/lekárnika, dodržiavať lekárom nastavený interval medzi jednotlivými dávkami antibiotika, a rešpektovať jeho užívanie vo vzťahu k jedlu (nalačno, po jedle, s jedlom).
Nikdy by ste nemali prerušovať alebo predčasne ukončovať liečbu antibiotikami bez konzultácie s lekárom a lekárnikom i napriek zdanlivému zlepšeniu zdravotného stavu alebo vymiznutiu príznakov ochorenia. Môže totiž u vás prísť k zníženiu účinnosti antibiotík.
Zdroje:
www.veda-a-technika.eurozpravy.cz,
Komentáre