Liečba

Horúčka nie je choroba

Oči so zvláštnym leskom, červené ruže na lícach, únava a malátnosť. Horúčku, či zvýšenú teplotu u dieťaťa spozná spoľahlivo každý rodič.

Teplota organizmu je dôležitým ukazovateľom jeho stavu. Bežná telesná teplota nám hovorí, že organizmus je v poriadku a každá zmena je signálom, že v našom tele sa niečo deje.

Zvýšenú pozornosť si vyžaduje horúčka u detí, ktorá patrí vo veku prvých piatich rokov k najčastejším príznakom takmer všetkých chorôb. Okrem bakteriálnych a vírusových infekcií môže byť aj dôsledkom prerezávania sa zúbkov, očkovania, prehriatia organizmu, či nadmernej psychickej, či fyzickej záťaže, ale aj závažných ochorení organizmu.

Zvýšená telesná teplota u celkom malých detí je často jediný merateľný príznak ochorenia, pretože ešte nevedia povedať, čo ich bolí.

Čo je to horúčka?

Horúčka je nešpecifický sprievodný príznak ochorenia organizmu, charakteristický zvýšenou telesnou teplotou. Je vyvolaná zložitými imunitnými a termoregulačnými mechanizmami, ktoré sa usilujú obmedziť rast a množenie vírusov a baktérií v organizme.

horúčka u detí

Ktoré ochorenia detí najčastejšie sprevádzajú horúčky?

Aj keď býva horúčka v prvých rokoch dieťaťa sprievodným javom takmer všetkých ochorení najčastejšie sa vyskytuje pri:

  • angíne,
  • zápaloch horných a dolných dýchacích ciest,
  • ochoreniach zažívacieho traktu,
  • vysoké horúčky bez iných závažných príznakov bývajú príznakom zápalu obličiek.

Čo sa deje v organizme počas horúčky?

Je zložité tento jav vysvetliť laikom, ale v zásade sa počas horúčky aktivizuje imunitný systém dieťaťa, tak aby chránil organizmus pred vniknutím alebo rozvojom infekcie. Zvyšujúca sa aktivita bielych krviniek utlmuje množenie infektov. Horúčka však samozrejme môže byť aj príznakom oveľa závažnejších ochorení,“ vysvetľuje pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Ako zmerať telesnú teplotu u detí?

Podľa odborníčky je dôležité vedieť teplotu tela správne zmerať. Teplota sa meria inak u malých, inak u starších detí.

U malých detí odporúčam merať teplotu rektálne (v konečníku) digitálnym teplomerom s flexibilným koncom a po nameraní hodnoty odpočítať 0,5 – 0,7 stupňa. Pred meraním je vhodné potrieť teplomer vazelínou alebo olejom, aby nebolo meranie pre dieťa nepríjemné. U väčších spolupracujúcich detí meriame teplotu pod pazuchou a digitálny teplomer nám sám signalizuje, že už je zmeraná. Pol minúty by sme mali počkať, aby sa nameraná hodnota stabilizovala a podľa nameranej teploty potom riešime stav dieťaťa.“

Zvýšená teplota, či horúčka?

O horúčke hovoríme až vtedy, keď telesná teplota vystúpi nad 38 °C. Zvýšená telesná teplota v rozmedzí od 37 – 38 °C nie je pre organizmus nebezpečná, skôr je známkou úspešného „boja“ obranných mechanizmov organizmu s pôvodcami ochorenia.

Vysoká teplota nad 38,5 °C už predstavuje pre organizmus záťaž srdca a celého obehového systému.

normálna teplota   36,5 – 37 °C
zvýšená teplota      37,1 – 38 °C
horúčka                   38,1 – 39 °C
vysoká teplota        nad 39 °C

Rodiča by mali rozlišovať medzi zvýšenou teplotou a horúčkou a zvážiť, kedy je podanie liekov proti horúčke (antipyretiká) u detí potrebné. Niektoré deti totiž reagujú dráždivo, nepokojne a plačlivo aj na mierne zvýšenú teplotu, iné sú pri vysokej horúčke malátne a pokojne ležia v posteli.

Podávanie liekov proti horúčke by malo prísť až pri skutočnej horúčke a už vôbec nie preventívne.“

Odporúčania pediatričky MUDr. Marty Špánikovej:

  • Pokiaľ je teplota do 38 °C nie je potrebné okrem dopĺňania tekutín a uloženia dieťaťa do postele podávať lieky na zníženie teploty.
  • Pri teplote nad 38 °C podávame lieky proti teplote v adekvátnych dávkach a dostatočne dlhých intervaloch pri opakovanom podaní.
  • Ochladzovanie organizmu fyzikálnymi prostriedkami používame pri výstupe teplôt nad 38 °C, pričom nestačí len studený obklad na čelo, ale potrebné sú zábaly celého tela, resp. potieranie vlažnou žinkou, aby na telíčku zostávali stopy vody, ktorá odparovaním ochladzuje organizmus.

horucka

Lieky na znižovanie horúčky pre deti

Niektorí autori udávajú, že až do veku 18 rokov by sa nemali deťom podávať lieky na báze kyseliny acetylsalicylovej. Takže do úvahy prichádzajú dva lieky – jeden na báze účinnej látky paracetamolu, druhý na báze účinnej látky ibuprofenu. Lieky je potrebné podávať v presnej dávke – pri paracetamole 15 mg/kg, pri ibuprofene 7 mg/kg a interval medzi podaním rovnakého lieku je minimálne 6 hodín,“ spresňuje pediatrička Marta Špániková.

Zároveň upozorňuje rodičov, aby v snahe čo najskôr dieťa zbaviť horúčky nekombinovali rôzne formy rôznych účinných látok v liekoch proti horúčke. „Lieky majú rôzne formy, názvy, podobu tabletiek, sirupov, čípkov. Vo všetkých je však rovnako účinná látka. Preto je dôležité, aby bol interval medzi ich podaniami šesť hodín striktne dodržiavaný.“

Antibiotiká nie sú určené na znižovanie teploty

Mnohí rodičia predpokladajú, že antibiotiká, ktoré sa používajú na liečbu bakteriálnych infekcií hneď po prvých dávkach spôsobia aj zníženie teploty organizmu dieťaťa. Antibiotiká však zaberajú až po 2–3 dňoch a nie sú určené na znižovanie teploty. Skúsený lekár však rodičov na tento fakt upozorní a pri horúčkach odporučí súčasné podávanie antibiotík a antipyretík.

Horúčka prebieha v dvoch vlnách:

  1. Prvú fázu charakterizuje vzostup teploty organizmu sprevádzaný chladnými končatinami, a napriek stúpajúcej teplote organizmu pocitom chladu, bolesťami a zimnicou.
  2. V druhej fáze prichádza pocit tepla, organizmus sa potí a zbavuje škodlivých látok.

Odborníci vždy poradia

Nikdy sa nedá dať jednotný návod na to, ako postupovať pri horúčke dieťaťa, pretože každé dieťa aj rodičia sú iní. Pediatrička Marta Špániková však ubezpečuje rodičov, že nikdy neurobia chybu ak budú situáciu konzultovať s ošetrujúcim lekárom dieťaťa pokiaľ nie sú si svojim postupom istí.

Pri krátkodobých horúčkach a zvýšených teplotách pokojný a ubezpečený rodič dokáže poskytnúť dieťaťu najlepšiu starostlivosť.

Kedy treba s dieťaťom s horúčkou urgentne navštíviť lekára?

  1. ak je dieťa mladšie ako 3 mesiace – v týchto prípadoch rodičia nesmú čakať viac ako 12 hodín, tzn. ak dieťa dostane horúčku večer, v noci, ráno treba neodkladne navštíviť lekára),
  2. po očkovaní  – lekár pri očkovaní vždy poučí rodičov na možné zvýšenie teploty a o režimových opatreniach, ak rodičia pozorujú, že dieťa je napriek teplote čulé, s primeranými reakciami dá sa počkať na odznenie reakcie na očkovanie 24–48 hodín, po tomto termíne je pri pretrvávajúcej horúčke potrebné navštíviť odborníka
  3. pri vysokej horúčke – spojenej s ťažkým dýchaním, bolesťou ucha, so zvracaním a pod.,  ktorá vyžaduje zásah tým skôr, čím je dieťa mladšie. 

Čo ešte pomáha deťom pri horúčke?

  • zvýšený príjem tekutín – u detí v podobe vlažných ovocných čajov a riedených štiav, čistej vody; čierny čaj nie je vhodný pre močopudné účinky,  
  • pokoj na lôžku,
  • dostatok spánku,
  • vetranie miestnosti,
  • blízkosť rodiča.

Čo ešte treba o horúčke u detí vedieť?

Pri klasickom priebehu ochorenia stačí merať deťom teplotu dva krát denne. Ak naopak, teplota stúpa prudko, treba ju u dieťaťa monitorovať viac krát za hodinu. Pri zvracaní alebo veľmi boľavom hrdle tlmte teplotu čapíkmi; v prípade hnačiek alebo boľavého bruška sú vhodnejšie sirupy alebo tabletky.

V prípade, že pozorujete ako vaše dieťa reaguje na antipyretiká, merajte teplotu viackrát denne. Odmietanie stravy vašim dieťaťom počas horúčky je menej nebezpečné ako odmietanie tekutí! Preto je nevyhnutné vymyslieť spôsob ako do dieťaťa tekutinu dostať (lyžička, slamka).  Dostatočný príjem tekutín sledujeme podľa množstva vylúčeného moču a jeho farby.

Ak sa u detí do 3 rokov objavia pri teplotách nad 38 °C kŕče je potrebné okamžite volať rýchlu zdravotnú pomoc!

Odbornú kontrolu zabezpečila MUDr. Jana Bendová, PhD., praktická lekárka pre dospelých s atestáciou z posudkového lekárstva a z vnútorného lekárstva, člen výboru Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva.

Komentáre