Liečba Prevencia

Mamičky mamičkám: Tipy pre posilnenie imunity detí

Zima je v plnom prúde, a vy sa pýtate, čo môžete urobiť pre posilnenie imunity vašich detí? Medicína dnes rozpoznáva pri niektorých ochoreniach aj psychosomatické pozadie. A tak, pokiaľ sú vzťahy rodičov napäté, alebo ich prežívanie nie v súlade s tým, „čo žijú“, môže sa to odzrkadliť na zdraví potomkov. Len malé percento detí je však chorých preto, že by mali poruchu imunity. Aby ste sa tomu vyhli, je nutné ich imunitný systém dobre „naštartovať“. Tu je pár overených, praktických tipov od mamičiek, ako na to.

Ohrozené je „chúlostivé“ dieťa

Prekúrené miestnosti, nedostatočný pobyt na čerstvom vzduchu, prílišné obliekanie – to sú tri základné zlozvyky, ktoré u malých detí vedú ku schúlostiveniu. Váš izbový teplomer by nemal ukazovať hodnotu vyššiu ako 21-22 °C, vetranie je samozrejmosťou. Učte spať deti pri pootvorenom okne. Dieťa primerane oblečte, aby neprechladlo. Všetko robte postupne a nenásilne, formou hry. Ak chcete mať aktívne dieťa, je dobré mu ísť príkladom. Kto je fit, je viac odolný. Vhodné sú časté prechádzky, návštevy sauny, soľné jaskyne či plávanie.
Každý deň (bez ohľadu na počasie, ak nie je extrémne nepriaznivé), doprajte dieťaťu pobyt vonku. Imunitu u detí podporujte zábavnou rodinnou aktivitou – korčuľovaním, sánkovaním alebo lyžovaním. V zime skráťte čas prechádzok, ale zvýšte ich počet. V chlade by ste sa mali držať hesla: vrstviť. Obvykle sa využívajú tri základné vrstvy: prvá vrstva je termobielizeň, ktorá vsakuje pot, a dieťa nemá pocit mokra, chladu, druhá udržuje teplotu a odvádza vlhkosť od tela, tretia (bunda alebo kombinéza), chráni pred vetrom, dažďom a snehom.

O dojčení a detskom jedálničku

Pokiaľ môžete, jednoznačne dojčite svoje dieťa. Materské mlieko má v sebe protilátky, ktoré preukázateľne zvyšujú imunitu. Dojčenie chráni aj pred ušnými infekciami, alergiami, hnačkami a zápalom pľúc, meningitídou, infekciou močových cest a syndrómom náhleho úmrtia dojčiat. 
Pediatri odporúčajú, aby mamičky dojčili minimálne po obdobie jedného roka. Pokiaľ je tento „záväzok“ z akéhokoľvek dôvodu pre mamičku nereálny, je imunitne významné, aj keď dojčia aspoň prvé dva, tri mesiace.
V detskom jedálničku nesmú chýbať potraviny bohaté na selén a zinok, ktoré sa podieľajú na správnej funkcii orgánov. 
Selén nájdete v brokolici, cesnaku, paradajkách, cibuli, tuniaku, pečeni, v morských plodoch, obilných klíčkoch, otrubách a hnedej ryži. Prírodný zinok je zastúpený aj v dyňových semiačkach, vajciach, obilných klíčkoch, horčici, mäse.. V zime sú pre detičky výborné tiež zelené fazuľky, mrkva, pomaranče a jahody. Obsahujú tzv. fytonutrienty, nevyhnutné pre zdravie tela.

Kvalitný spánok a umývanie rúk

Pre posilnenie imunity u detí, je kľúčový kvalitný spánok. Deti sú pri nedostatku spánku náchylnejšie k infekciám. 
Novorodenci potrebujú spať až 18 hodín denne, batoľatá vyžadujú 12 – 13 hodín, a predškoláci 10 hodín spánku. Uistite sa, že si umývajú ruky, hlavne pred a po jedle, pri príchode domov. Znie to možno banálne, ale ak budete dôslední, znížite zaťaženie ich imunitného systému. 
Po chorobe vymeňte zubnú kefku za novú, zamedzíte tým reinfekcii. Nepreháňajte to so sterilitou. Dieťa sa má stretávať s vonkajšími antigénmi, aby sa trénovala jeho imunita.

Nie pasívnemu fajčeniu v rodine

Ak vy alebo váš partner fajčíte, prestaňte. Cigaretový dym obsahuje viac ako 4000 škodlivých látok, z ktorých väčšina môže dráždiť alebo zabíjať bunky v tele. Deti sú náchylnejšie ako dospelí na škodlivé účinky pasívneho fajčenia, pretože dýchajú rýchlejšie, a prirodzený detoxikačný systém je tiež menej vyvinutý. Pasívne fajčenie zvyšuje riziko syndrómu náhleho úmrtia dojčaťa, bronchitídy, ušných infekcií a astmy. Môže tiež negatívne ovplyvniť inteligenciu a neurologický vývoj vašich detí.

„Lieky“ z prírody pre najmenších

Všetky éterické oleje obsahujú látky, ktoré viac alebo menej posilňujú obranyschopnosť organizmu, pôsobia totiž protivírusovo a antibakteriálne. Vhodné sú silice z levandule, zo smreka, borovice, čajovníka (tea tree), myrty, tymiánu, eukalyptu. Pri výbere éterických silíc je určujúca kvalita. Na etikete fľaštičky musí byť vždy uvedené, že je olej 100 % prírodný. Ak tam nie je uvedené nič, alebo že je prírodný na 90 %, nekupujme ho, zvyšných 10 % je totiž syntetických, teda dráždivých a škodlivých pre dieťa.
Čajík z materinej dúšky je účinný proti kašľu. Rozkladá hlieny, pomáha ich vylúčiť, a súčasne jej zložky brzdia rast baktérií. Dá sa kombinovať s lipovým kvetom, ktorý je dobrý na vypotenie, a znižuje horúčku. Šalvia pôsobí prizápalovo na hrdlo, a je ideálna na kloktanie pri ťažkosťami s krčnými mandlami. Pamajorán bojuje proti kašľu a zápalom dýchacích ciest. Šípky sú prírodným zdrojom vitamínu C. Bylinky sú rozhodne zdravšie (pokiaľ nemáte doma alergika na ne), ako ovocné či granulované čaje, plné aromatických príchutí, farbív a cukru.
Tinktúra z grapefruitového semienka je vynikajúce prírodné antibiotikum bez vedľajších účinkov pri angíne a oparoch, kým tinktúra z kapucínky, je osvedčená pri zápaloch dýchacích a močových ciest. Je známe, že tinktúra z propolisu má schopnosť ničiť baktérie, vírusy, aj mikróby. Škoricový olej je protibakteriálny, zahreje pri nachladení. Po ruke majte pri infekcii cesnak, ako prvú pomoc overenú generáciami. Menej známe, koloidné striebro, funguje aj pri tých baktériách, kde sú už potrebné antibiotiká na recept. Zakúpiť si ho môžete v lekárni.

Čas na antibiotiká s prebiotikami

Antibiotiká samozrejme aj pomáhajú, a to najmä v prípade bakteriálnych infekcií. Antibiotiká sa vôbec neodporúčajú pri ľahkých infekciách, pretože by na ne mohla časom vzniknúť rezistencia. Tieto lieky totiž nielen zabíjajú škodlivé baktérie, ale tiež vyhubia miliardy „dobrých“ baktérií. Oslabujú a narúšajú rozvoj prirodzenej obranyschopnosti. Ich nasadenie bezprostredne na začiatku choroby, vedie k rýchlej likvidácií baktérií. Detský organizmus tak nestačí naplno rozvinúť svoje možnosti boja s infekciou.
Poškodenie prirodzenej bakteriálnej mikroflóry v črevách vedie často k hnačkám a iným črevným problémom u detí. Je dôležité, aby ste prospešnú črevnú mikroflóru obnovili čo najskôr. Podarí sa vám to podávaním špeciálnych prebiotík, ktoré podporujú správnu funkciu zažívacieho traktu, a tým aj imunitného systému. Iste nie je rozumné, aby ste pri každej nádche alebo zakašľaní vyžadovali po pediatroch, aby vášmu dieťaťu predpísali hneď antibiotiká, alebo aby ich predpísali dokonca „pre istotu“, preventívne.

Komentáre