Liečba Prevencia

Zápal močových ciest strpčuje život najmä ženám

(Zdroj foto: Stock.adobe.com)

Hoci zápal močových ciest trápi najmä ženy, muži pri vzniku infekcie môžu nechtiac „spolupracovať”. Aké sú príčiny zápalu? Čo znamená, ak pociťujete nepríjemné príznaky ochorenia, no v moči nemáte žiadne baktérie a antibiotiká vám preto nezaberajú?

Čo znamená zápal močových ciest?

Zápal močových ciest je obyčajne spôsobený infekciou. Ženy trpia zápalmi močových ciest častejšie kvôli krátkej močovej rúre. Baktérie (najčastejšie tie, ktoré nachádzame v stolici) tak prekonávajú len krátky úsek, kým sa dostanú do močového mechúra. Tam už majú lepšie podmienky na to, aby sa premnožili a vyvolali zápal. Ak sa im podarí dostať sa aj cez močovody vyššie do obličiek, vzniká vážny stav – pyelonefritída, zápal obličiek.

Aké sú príznaky zápalu močových ciest?

Pri zápale močového mechúra môžete pociťovať častejšie nutkanie na močenie, pocit nedostatočne vyprázdneného močového mechúra po vymočení, pálenie či rezanie pri močení. Niekedy aj voľným okom môžete vidieť krv v moči (častejšie však krv zistíme pomocou vyšetrenia napr. testovacími prúžkami alebo laboratórnym vyšetrením moču). Môžete pociťovať aj bolesti kostrče.

Pri zápale močovej rúry sa objavuje výtok. U žien často zápal močovej rúry sprevádza zápal pošvy. K nepríjemnému svrbeniu či páleniu v pošve sa pridáva aj časté nutkanie na močenie či nežiaduce pocity pri močení. Bolesť pri močení vás môže prekvapiť najmä pri zápale spôsobenom kvapavkou.

Ak sa infekcia dostane až k obličkám, príznakmi sú bolesti brucha či krížov, horúčka, zimnica, triaška, zakalený moč, ktorý môže zapáchať, zvracanie, bolesti hlavy. Tento vážny stav vyžaduje okamžitú liečbu antibiotikami.

Zdroj foto: Stock.adobe.com

Zápal močových ciest u detí

Infekcie močových ciest sú aj u detí po ochoreniach dýchacích ciest najčastejším zdravotným problémom. Deti s opakujúcimi sa infekciami močových ciest sú často vystavené dlhodobému užívaniu antibiotík. Príznaky infekcie močových ciest môžu byť u detí iné ako u dospelých.

U detí príznaky závisia od veku. Niekedy sa zápal prejaví len nechutenstvom, prípadne horúčkou. U väčších detí sú príznaky podobné ako u dospelých.

Ak má vaše dieťa horúčku a nemá žiadne zjavné príznaky napr. ochorenia dýchacích ciest, je potrebné vyšetriť dieťaťu moč. U novorodencov a najmenších detí si všímajte aj nechutenstvo, podráždenosť či plačlivosť.

Ako vzniká infekcia u detí?

Deti do troch rokov nedokážu z močového mechúra vymočiť všetok objem moču a zostatkový moč v mechúre je dokonalým prostredím na množenie baktérií. Baktérie spôsobujúce infekciu sa nachádzajú bežne v hrubom čreve.

Dievčatká majú močovú rúru vzdialenú od konečníka približne 1 cm a preto u nich býva infekcia močových ciest častejšia ako u chlapcov.

U malých detí, ktoré robia malú, aj veľkú potrebu do plienok je cesta baktérií zo stolice do močového traktu zo zrejmých dôvodov oveľa jednoduchšia. V používaných jednorazových plienkach je v porovnaní s plátennými navyše vyššia teplota, čím vzniká ideálne prostredie pre rozmnožovanie choroboplodných zárodkov.

Ako odhalíme, že u dieťaťa ide práve o infekciu močových ciest?

Nepokoj dieťaťa, horúčky, močenie po kvapkách, pričasté močenie, alebo nemočenie viac ako štyri hodiny, plač od bolesti pri cikaní, bolesti brucha a hlavy – to všetko sú príznaky, na ktoré treba upozorniť odborníka, ktorého návštevu v prípade detí rozhodne neodkladáme.

Infekcia močových ciest sa diagnostikuje vyšetrením moču. Na problematické odoberanie moču u detí priamo v ambulancii by mal byť rodič pripravený vrecúškom na odber moču v domácej lekárničke.

Môžu zápalom močových ciest trpieť aj muži?

Ak ste muž, tiež môžete trpieť zápalom močovej rúry, močového mechúra, obličiek, no aj prostaty, nadsemenníkov či semenníkov, ktoré sa nachádzajú v blízkosti močových ciest. Častejšie týmito ochoreniami trpia muži nad 65 rokov. Príčinou býva zväčšená prostata, ktorá bráni prirodzenému toku moču. V moči, ktorý stagnuje, sa ľahšie premnožia nežiaduce baktérie.

Čo spôsobuje zápal močových ciest/močového mechúra? Môžem dostať zápal močového mechúra zo sexu?

Baktérie bývajú najčastejšou príčinou uvedených ťažkostí. U žien sú to najmä baktérie prítomné v stolici. Väčšinou ide o druh Escherichia coli. Zdrojom infekcie však môžu byť aj rôzne pohlavne prenosné baktérie – napríklad chlamýdie či pôvodca kvapavky.

Zaujíma vás, akým spôsobom sa dostanú do močovej rúry? Môže to byť často pri pohlavnom styku, keď dochádza k ich mechanickému prenosu. K infekcii močových ciest si ženy môžu „dopomôcť” nosením nevhodnej bielizne – tango nohavičiek.

Nesprávna technika toalety po stolici môže byť taktiež jedným zo spôsobov zanesenia baktérie do močovej rúry. Rizikové je aj striedanie partnerov či intenzívny pohlavný život.

Náchylnosť k zápalu zvyšuje aj používanie niektorých druhov antikoncepcie – napríklad pesaru či spermicídnych gélov.

Z hygienického hľadiska je na zamyslenie aj viacero druhov sexuálnych praktík. Veľa však závisí aj od vášho imunitného systému a pridružených ochorení. Pri cukrovke môžete zápalmi trpieť častejšie taktiež v prípade, ak máte zavedený močový katéter.

zápal močových ciest-prevencia
Zdroj foto: Stock.adobe.com

Prevencia a liečba zápalu močových ciest

Čo mám robiť, aby som nedostala zápal močového mechúra?

Ak sa chcete infekcii vyhnúť, dbajte na dostatočný príjem tekutín. Pomáhajú zrieďovať moč a dochádza k častejšiemu preplachovaniu močových ciest.

Menej je niekedy viac, čo sa týka používania rôznej kozmetiky v okolí močovej rúry či pohlavných orgánov. Vyhnite sa parfumovaným dráždivým mydlám, penám do kúpeľa či dezodorantom. Zvoľte čo najprírodnejšiu alternatívu alebo čistú vodu.

Skúste obmedziť alkohol a kávu, ktoré dráždia sliznicu močového mechúra.

Vyhnite sa syntetickej spodnej bielizni, uprednostnite bavlnu. Dajte si pozor na tango nohavičky a tesnú spodnú bielizeň či nohavice.

Pred pohlavným stykom sa vymočte a vypite pohár vody, aby ste sa mohli vymočiť znova čo najskôr po styku. Z močových ciest sa tak môžu odplaviť prípadné baktérie, ktoré tak nestihnú prísť až do močového mechúra.

Vyhnite sa rizikovému sexu. Dôkladne vyberajte intímneho partnera.

Po stolici sa utierajte spredu dozadu a učte to tak aj svoje dcéry úplne od začiatku, keď ešte sedávajú na nočníku. Baktérie sa tak neprenášajú smerom k močovej rúre. Ak máte možnosť po stolici použiť bidet, dôkladne sa umyte aj osušte.

Ak trpíte zápalmi močového mechúra často, môže vám pomôcť dlhodobé užívanie nízkych dávok antibiotík, ktoré vám predpíše lekár. Neváhajte sa preto pri ťažkostiach naňho obrátiť.

Domáca liečba zápalu, liečba bylinkami

Ak sa u vás zápal ešte len rozbieha, skúste ho „rozohnať” zvýšeným množstvom tekutín. Môžete piť vodu, bylinkový čaj napr. urologickú zmes – obsahuje napr. brezu previsnutú, lipkavec pravý či prasličku roľnú. Čaj z vŕbovky malokvetej sa odporúča najmä mužom so zväčšenou prostatou.

Brusnice sú v boji proti miernym zápalom močových ciest účinným prostriedkom a účinné sú aj v prevencii. V ich prospech svedčia aj údaje z klinických štúdií. Brusnice môžete zaradiť do svojho jedálnička aj pravidelne v rámci prevencie.

Lieky na zápal močových ciest bez predpisu sú obyčajne na báze brusníc. Môže to byť čistá brusnicová šťava či kapsuly alebo tablety s výťažkami z brusníc. Poprípade môžete zohnať rôzne bylinné extrakty.

Pri užívaní liekov bez predpisu sa však poraďte s lekárom alebo lekárnikom, či je daný liek pre vás vhodný. Nezabudnite najmä uviesť lieky, ktoré už užívate a vaše ochorenia.

Zdroj foto: Stock.adobe.com

Kedy vyhľadať lekára?

Liečte sa sama len pri miernom, začínajúcom zápale. Ak tekutiny, brusnice, bylinky a čaje nezaberú do 24 hodín a príznaky sa nezlepšia či dokonca zhoršia, navštívte svojho všeobecného lekára alebo svoju všeobecnú lekárku. Oni vás nasmerujú k urológovi v prípade, ak trpíte nejakými anatomickými chybami močových ciest, ak je u vás podozrenie na tzv. chronickú intersticiálnu cystitídu alebo v komplikovaných prípadoch.

Pri podozrení na zápal obličiek pravdepodobne budete hospitalizovaní.

Diagnostika zápalu močových ciest

Diagnostika ochorenia vychádza z podrobnej anamnézy, pri ktorej špecialista pátra po rizikových faktoroch, ku ktorým patrí prechladnutie, spotenie, pohlavný styk, ale aj častosť ochorenia, sprievodné komplikácie a pod. Informácie z anamnézy v kombinácii s prítomnosťou baktérií v moči vedie k jednoznačnému klinickému záveru.

Pri diagnostike ochorenia je základom odber moču na vyšetrenie chemicky, vyšetrenie močového sedimentukultivačné vyšetrenie moču. Pri opakovaných zápaloch močových ciest odborník zisťuje špeciálnymi vyšetreniami aj anatomické abnormality v urogenitálnej oblasti.

Antibiotiká na zápal

Keďže zápal močových ciest je spravidla spôsobený baktériami, lekár vám môže predpísať antibiotiká. Ich výber závisí najmä od veku, pridružených ochorení a užívaných liekov, alergií a od toho, aký typ zápalu máte.

Musí zohľadniť aj prípadné tehotenstvo a to, či trpíte opakovanými zápalmi alebo ide u vás o ojedinelý nález. Lekár vám môže odobrať vzorku moču do laboratória, aby zistil, ktorá baktéria u vás zápal spôsobila. V laboratóriu dokážu tiež určiť, ktoré antibiotiká sú vo vašom prípade najvhodnejšie.

V prípade opakujúcich sa infekcií močových ciest vám lekár môže predpísať imunomodulačnú liečbu v tabletkách.

Ako sa prejavuje chronický zápal močových ciest?

Ak pociťujete časté bolesti krížov, podbrušia, bolesti pri pohlavnom styku, časté nutkanie na močenie vo dne aj v noci, pálenie pri močení, ktoré sa môže po vymočení ešte zvýrazniť a ak u vás antibiotická liečba nezaberá, pravdepodobne trpíte intersticiálnou cystitídou. Pri súčasnom zápale močovej rúry sa príznaky môžu ešte zvýrazniť.

Ide o chronické zápalové ochorenie, no bez prítomnosti baktérií. Stena močového mechúra nevyzerá normálne. Príčina nie je úplne jasná, ale k vzniku tohto nepríjemného ochorenia prispievajú opakované zápaly, nadmerné rozťahovanie steny močového mechúra, dráždenie panvových nervov, zlá funkcia svalov panvového dna či poškodenie sliznice močového mechúra napr. po lekárskych zákrokoch.

Liečba býva náročnejšia. Ak trpíte týmto ochorením, dodržiavajte rovnaké pravidlá ako v prevencii bakteriálnych zápalov močových ciest.

Odbornú kontrolu zabezpečila MUDr. Adriana Šimková, PhD., praktická lekárka pre dospelých, s atestáciou z internej medicíny, členka výboru Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva.

Uvedený text má len informatívny charakter a v nijakom prípade nenahrádza lekárske vyšetrenie či konzultáciu. Zdravotné ťažkosti jednotlivca je nevyhnutné posudzovať v kontexte pridružených ochorení, prebiehajúcej liečby a individuálnych charakteristík jedinca.

Zdroje:

https://emedicine.medscape.com/article/233101-treatment

https://primar.sme.sk/c/4116648/cystitida-uretritida.html

Komentáre